Hlavní obsah

Trekem za gorilami do srdce rwandské divočiny

ESO travel, Tomáš Zítka

Rwanda je zemí nespoutané přírody, divokých orchidejí a také domovem goril, za kterými se můžete vydat výpravou do srdce hustých horských pralesů. Cestou narazíte i na další obyvatele džungle – stáda buvolů, opice a pralesní prasata. Na konci treku vás čeká setkání s gorilí rodinkou, kde vás uvítají vyceněné zuby vůdčího samce nebo hravá gorilí mláďata.

Článek

Rwandě se také někdy přezdívá zapomenutý přírodní ráj. Nádherná jezera, horské deštné pralesy pozvolna přecházející v africkou savanu a horské gorily – to jsou hlavní lákadla této africké země. K vidění tu jsou nejen gorily, ale i místa, která svojí krásou doslova berou dech. Navštívit lze např. jezero Kivu, přírodními divy naplněný národní park Nyungwe, NP Volcanos nebo odpočinkové pláže nedalekého Zanzibaru.

Za králi rwandské džungle

Velmi cenným zážitkem je ve Rwandě určitě výprava za gorilami. Cesta ale může trvat až 7,5 hod, takže je potřeba s tím dopředu počítat. Díky časové náročnosti výpravy se ke gorilám vydává pouze jedna skupina denně. Cesta vede přes NP Volcanos, na jehož území žije přibližně 320 goril. Krajina je hornatá a z velké části tvořená vulkány. Naleznete tam však i bambusové háje a stále zelené travnaté savany. V parku žije i mnoho druhů ptáků, slonů a buvolů a dalších primátů.

Horské gorily se přestavují
Gorily jsou největšími primáty. Průměrná výška samce je 180 cm a váha od 150 do 200 kg. Samce poznáte podle stříbrošedého zbarvení hřbete. Pokud mají gorily dostatek jídla, drží se v okruhu 400 m. To usnadňuje i život stopařům, kteří stopují gorily a dávají tak průvodcům informace, kde se nacházejí. Na pomezí Rwandy, Ugandy a Konga žije dnes údajně již pouze 720 jedinců.

Trek je jak časově, tak i fyzicky náročný, určitě to není jen nějaká odpolední vycházka v trepkách. Pohybujete se většinou ve výšce 2400 m.n.m, slunce začíná již kolem 8 hodiny ráno pálit a dokáže z cesty udělat pořádná muka. Gorily nezůstávají stále na jednom místě, proto je možné, že je půjde dost těžko nalézt.

Cestou k nim se s velkou pravděpodobností budete muset škrábat do kopce hustou džunglí, kde se o vás na každém kroku budou otírat trnité keře a za nohu chytat volně ležící liány. K tomu všemu ještě připočtěte cca 40°C vedra. Pokud ale gorilí rodinku naleznete, budete odměněni nezapomenutelnými okamžiky ze života tvorů, kteří učarovali nespočtu vědců.

Máte-li zájem podobnou výpravu za gorilami absolvovat trochu "pohodlněji", existuje možnost se do Rwandy vydat za asistence některé ze specializovaných cestovních kanceláří.

Přírodní divy NP Nyungwe

Po návštěvě goril v NP Volcanos se můžete zastavit v NP Nyungwe, který je znám svými přírodními divy. Pokud se k němu vydáte z hlavního města Kigali, můžete na své cestě uvidět tradiční sídlo rwandské monarchie v Nyanze. Starý královský palác vypadá po zrestaurování úplně stejně jako v 19. století; v době jeho největší slávy. Další kulturní vložkou by mohlo být Národní muzeum v Butare, které je jedním z nejlepších v celém regionu a kde se dozvíte mnoho o historii země. Pak již vás čeká pouze samotný NP Nyungwe.

„Vybuchující“ jezero Kivu
Jezero Kivu je největší sladkovodní jezero v Great Rift Valley. Je hluboké 480 m a jeho vody odtékají do řeky Ruzizi vlévající se do jezera Tanganyika. Jezero je obklopené nádherným horským masivem, který společně s ostrovem nacházejícím se uprostřed tvoří nádherné panorama. Kivu však patří do skupiny „vybuchujících jezer“.Každých cca 1000 let se na dně jezera probudí skryté sopečné síly. Tento fakt ve spojení s množstvím zemního plynu pod jezerem způsobuje obrovské a nenapravitelné škody. Na břehu jezera se nachází městečko Gisenyi, které je jako stvořené pro odpočinek, relaxaci a vodní sporty. Využít tu můžete i pláže v okolí jezera.

V parku se nachází nejrozlehlejší celek horského pralesa Montana ve východní a střední Africe. Jeho přírodní bohatství nemá ve světě obdoby. Velkým lákadlem tohoto pralesa je jeho biodeversita. Žije tu 13 druhů primátů, 300 druhů ptáků, 120 druhů motýlů, 75 druhů savců a můžete tu uvidět i na 100 druhů orchidejí. Park je výborným místem pro pozorování šimpanzů a guaréz pláštíkových. Nyungwe je protkán sítí stezek spojující vyhlídky a vodopády. Pro nadšence a obdivovatele přírody je to tedy ideální místo k navštívení.

Sladká tečka na závěr – odpočinek na Zanzibaru

Palmy, průzračná modrá voda a téměř bílý písek, to je Zanzibar, mezi jehož nejkrásnější místa patří Nungwi, Kendwa, Matenwe, Paje a Jambiani. Pláže tu jsou pozvolné a u pobřeží naleznete korálové útesy. Zanzibar je vhodným místem pro potápěče a šnorchlisty, kteří si v bohatém podmořském světě přijdou na své.

Velkou atrakcí tu jsou i želvy kladoucí zde svá vejce do písku. Na jižním konci země – v Menai si můžete vyzkoušet skutečnou delikatesu – plavání s delfíny. Vyjedete na malé rybářské lodi s místními průvodci, kteří vždy delfíny naleznou. Potom se již můžete jen odrazit a skočit za nimi do mořských vln.

Zanzibar ale není pouze luxusní plážový resort. Ve Stone Townu se můžete projít podél pobřeží na západ od přístavu, kde uvidíte Old Dispensary, Palace Museum, místo pobytu sultána Bit al-Ajaib nebo House of Wonders. Na Mizingani road naleznete místo, kde se narodil Freddie Mercury. Můžete navštívit i nedaleký ostrůvek Changuu Island (Prison Island), který byl v minulosti používaný jako vězení.

Nenechte si ujít
Do hlavního města KigaliKigali se také někdy říká město zahrad. Hlavní město je zároveň i modernizovaným obchodním centrem s moderním letištěm. Kigali se rozkládá mezi zvlněnými kopci a údolími ve velmi členitém terénu. Z historických zajímavostí stojí za návštěvu Kigali Memorial Centre, které je zasvěceno obětem rwandské genocidy. Z hlavního města se k většině krás Rwandy dostanete cca do 3 hodin.
Bažiny NP AkageraBažinatá oblast se rozkládá v šířce 15 km a délce 200 km až k hranici s Ugandou. Právě z těchto bažin, které jsou součástí ekosystému NP Akagera, pochází nechvalně proslulá moucha Tse-tse. Naleznete tu hrochy a krokodýly. Ohromí vás neuvěřitelná koncentrace vodního ptactva. Pokud zamíříte na savany, můžete pozorovat stáda slonů, buvolů, žiraf, antilop nebo zeber.
Ostrov bez televize – BaweTento tropický ostrov velikosti fotbalového hřiště leží nedaleko pobřeží Stone Town. V minulosti tu Východní telegrafická společnost postavila stanici pro podvodní kabel vedoucí mezi Kampským městem a Zanzibarem. Nyní je na Bawe v blízkosti pláže 15 chatek s výhledem na moře. Na tomto ostrově se oprostíte od výdobytků moderní civilizace a denního stresu. Nemají tu ani televizi.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o atolech Raa a Baa, Kubě, Bolívii, Punta Cana, atolu Malé nebo Nepálu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Rwandy a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Rwanda:

Vydejte se trekem za horskými gorilami a dalšími primáty do hustých horských pralesů nebo si odpočiňte na bělostných plážích ostrova koření – Zanzibaru.

Na své cestě můžete navštívit horské gorily, oba prameny řeky Nil, vodopády Murchison nebo národní parky plné zvěře.

Vydejte se na expedici za poznáním tajemných etnik. Poznáte Dogony a jejich animistické náboženství nebo kmen Lobi žijící v domech z udusaného bahna.

Anketa

Vydali byste se na trek pralesem Rwandy za gorilami?
Ano, hned. Musí to být úžasný zážitek
81,4 %
Ano, jednou bych se tam chtěl vydat
9,9 %
Ani ano, ani ne
0,9 %
Ne, je to pro mě moc nebezpečné
2,8 %
Ne, takový trek mě moc neláká
5 %
Celkem hlasovalo 436 čtenářů.

Rwanda: Setkání s gorilami

Trek za gorilami má několik pravidel, které byste měli dodržet, aby se vaše cesta podařila a proběhla bez větších nesnází. Bohužel nikdy není zaručeno, že se skutečně s gorilami setkáte. Nejvhodnější dobou pro jejich navštívení je leden až březen. V tuto dobu byste si měli zajistit permit (s dostatečným předstihem), ať se již vydáte na cestu z jakéhokoliv ze tří zemí (Rwanda, Uganda, Kongo).

Nepodceňujte najmutí nosiče, nemuselo by se vám to vyplatit. Pokud nejste zvyklí na úmorná vedra doplněná vysokou vzdušnou vlhkostí, bude se vám zdát každé kilo na ramenou jako nesnesitelná zátěž. Zvolte si vždy takovou skupinu goril, která je k vašemu aktuálnímu místu pobytu nejblíže. Není kilometr jako kilometr a cesta džunglí je velice náročná. Zajistěte si dostatečný příjem tekutin. Zapomeňte na dva litry denně, na treku se to bude pohybovat kolem 5-6 litrů.

Nepodceňujte najmutí nosiče, nemuselo by se vám to vyplatit. Pokud nejste zvyklí na úmorná vedra doplněná vysokou vzdušnou vlhkostí, bude se vám zdát každé kilo na ramenou jako nesnesitelná zátěž. Zvolte si vždy takovou skupinu goril, která je k vašemu aktuálnímu místu pobytu nejblíže. Není kilometr jako kilometr a cesta džunglí je velice náročná. Zajistěte si dostatečný příjem tekutin. Zapomeňte na dva litry denně, na treku se to bude pohybovat kolem 5-6 litrů.

Nepodceňujte najmutí nosiče, nemuselo by se vám to vyplatit. Pokud nejste zvyklí na úmorná vedra doplněná vysokou vzdušnou vlhkostí, bude se vám zdát každé kilo na ramenou jako nesnesitelná zátěž. Zvolte si vždy takovou skupinu goril, která je k vašemu aktuálnímu místu pobytu nejblíže. Není kilometr jako kilometr a cesta džunglí je velice náročná. Zajistěte si dostatečný příjem tekutin. Zapomeňte na dva litry denně, na treku se to bude pohybovat kolem 5-6 litrů. Poslouchejte svého průvodce. Zná místní poměry a i když se jeho názory mohou lišit od vašich, nezapomeňte, že jste v džungli, ne ve městě. Při setkání s gorilami platí jedno zásadní pravidlo: nedívej se jim přímo do očí a nešahejte na ně (zvláště na vůdce). Hodina, která je na pozorování goril vyhrazena, je příliš krátká na to, abyste čekali na nejpříhodnější podmínky pro fotografování. Foťte za každé situace, která je jenom trochu příznivá. Pokud máte nový fotoaparát, důkladně se seznamte s jeho funkcemi – nebudete mít příliš mnoho času na nastavování, dobíjení – stále jste omezeni časem.

Nepodceňujte najmutí nosiče, nemuselo by se vám to vyplatit. Pokud nejste zvyklí na úmorná vedra doplněná vysokou vzdušnou vlhkostí, bude se vám zdát každé kilo na ramenou jako nesnesitelná zátěž. Zvolte si vždy takovou skupinu goril, která je k vašemu aktuálnímu místu pobytu nejblíže. Není kilometr jako kilometr a cesta džunglí je velice náročná. Zajistěte si dostatečný příjem tekutin. Zapomeňte na dva litry denně, na treku se to bude pohybovat kolem 5-6 litrů. Poslouchejte svého průvodce. Zná místní poměry a i když se jeho názory mohou lišit od vašich, nezapomeňte, že jste v džungli, ne ve městě. Při setkání s gorilami platí jedno zásadní pravidlo: nedívej se jim přímo do očí a nešahejte na ně (zvláště na vůdce). Hodina, která je na pozorování goril vyhrazena, je příliš krátká na to, abyste čekali na nejpříhodnější podmínky pro fotografování. Foťte za každé situace, která je jenom trochu příznivá. Pokud máte nový fotoaparát, důkladně se seznamte s jeho funkcemi – nebudete mít příliš mnoho času na nastavování, dobíjení – stále jste omezeni časem.

V blízkosti goril se chovejte klidně, nedejte jim žádnou záminku k tomu, aby si mysleli, že jim od vás hrozí nebezpečí. Nikdy nezapomínejte, že jste na místě, které je panstvím horských goril.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám