Hlavní obsah

Proč se vydat do Dominikánské republiky? Podívejte se na přehled toho nej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

19 národních parků, 15 přírodních rezervací, 5 klimatických pásem a 1 země. Řeč je o Dominikánské republice, kterou už její první zámořský návštěvník, Kryštof Kolumbus, označil za ráj na zemi. Přírodní bohatství ale neleží jen na ukázkových plážích. V Dominikáně najdete jeskyně s indiánskými malbami, krasová jezírka, pouštní duny i tropické pralesy.

Článek

Existují dva typy lidí. Jedni se domnívají, že nejlepší způsob léta i zimy je odpočinková dovolená na pláži, ti druzí pohoršeně brojí za dovolenou aktivní. Pokud se tito dva lidé setkají třeba v manželství, je velmi obtížné vůbec na společnou dovolenou vyrazit. Jedním z mála zaručených způsobů, jak tyhle dva světy zkombinovat, je letět do Dominikánské republiky.

Celý ostrov Hispaniola je totiž doslova napumpován množstvím přírodních krás, jejichž půvab je nutné prozkoumat, a zároveň nabízí dlouhé pláže, ideální k celodennímu válení. Připravte se ale na možný zvrat – vábivé zvuky džungle pravděpodobně zlákají i plážové povaleče, naopak aktivní dobrodruzi budou konsternovaně ležet na vyhřátém písku.

Po prvotním šoku se společně vydejte třeba do obrovského systému jeskyní Los Tres Ojos. V bílých vápencových skalách a v bujné vegetaci tropických kapradin tu najdete několik malých jezírek, neboli ok. „Tres ojos“ znamená „Tři oči“ a na pevnině ostrova Hispaniola „mrkají“ díky tektonickým zlomům a propadu podzemních jeskyní. Celý komplex byl kdysi osídlen indiánským kmenem Tainů, kteří tu po sobě zanechali četné nástěnné malby.

Další články o Dominikáně, jejích plážích, památkách, zajímavostech...

Jezírka mají zářivě azurovou barvu, ale v některých místech se zrcadlí tóny zelené a žluté. Barevnou škálu doplňuje bohatá flóra i fauna, která oslnila např. tvůrce filmu Jurský park. Hollywood využil krás Dominikánské republiky několikrát – kromě parku Los Tres Ojos se v americkém velkofilmu objevila třeba řeka Chavón, kterou se brodí legendární Rambo.

Ve vlnách Rio Chavón se můžete plavit i vy – místní společnosti nabízejí celou řadu plaveb po řece, většinou se zastávkou v unikátní filmové vesničce Altos de Chavón, která je přesnou kopií andaluské vesnice ze 16. století. Řeka se vine kolem druhého největšího národního parku Dominikány, Parque del Este, a je ukázkou jedinečně zachovaného tropického ekosystému.

V tropických pralesech Dominikánské republiky si ostatně užijete spoustu zábavy. Řeku Chavón, ale i další řeky ve vnitrozemí, které jsou mnohem divočejší, můžete sjíždět na kajacích. Vyzkoušet můžete také tzv. zip-lining, sjíždění dlouhých lan, natažených skrz prales. Tím nejjednodušším způsobem, jak poznat pravou tvář Dominikánské republiky, je ale vyrazit do národního parku Los Haitises.

Do NP Los Haitises nevedou žádné silnice. Jediný způsob, jak se sem dostat, je lodí. Ta vás vysadí na nádherném pobřeží, jehož kraje lemují bílé, červené i černé mangovníky a kde z moře vystupují příkré stolové hory (takzvané mogotes). Směrem do vnitrozemí se pak krajina mění v zelené kopce, které kromě bujného pralesa ukrývají podvodní jeskyně, vodopády, krápníky a neopomenutelné množství omamných květin.

Velkou vzácností jsou tu totiž kromě maleb indiánů Tainů také endemické orchideje, které nenajdete nikde jinde na světě. Mezi nimi se v barevném houští proplétají leguáni nebo papoušci, na březích řek a jezer můžete pozorovat plameňáky nebo pelikány. Pravé safari vás čeká také na některém z dominikánských ostrůvků.

Takovým je třeba ostrov Catalina, největší korálový útes Dominikány. K jeho břehům se pořádají okružní plavby, jejichž součástí bývá i vylodění na soukromých plážích. Asi 10 km² velký ostrůvek je tvořen třemi překrývajícími se plošinami, z nichž ta nejvyšší je jen 20 metrů nad mořem. Unikátní struktura ostrova tu dovolila vzniknout třeba ojedinělým písečným dunám, zároveň tu ale najdete husté porosty mangrovníků a nádherně barevné korálové útesy.

Pod mořskou hladinou se toho ostatně u břehů ostrůvku Catalina skrývá mnohem víc – v roce 2007 tu byl objeven vrak lodě ze 17. století, která patřila skotskému mořeplavci Williamu Kiddovi. Bohatý podmořský svět je ale ukryt kolem celého pobřeží Dominikánské republiky, dokonce i tam, kam každoročně proudí zástupy turistů. Zatímco v letoviscích jako Punta Cana nebo Juan Dolio na souši panuje čilý ruch, pod mořem je ticho a klid.

I ostříleným potápěčům se ale dokonale zrychlí tep, když kolem nich propluje obří keporkak. Objevíte-li se totiž mezi únorem a březnem v okolí ostrova Cayo Levantado, máte velkou šanci pohlédnout do očí těmto velikým živočichům, kteří se sem pravidelně připlouvají pářit.

Celoročně je ovšem Cayo Levantado obletován spíš milovníky luxusní dovolené – jeho pláže jsou totiž plážemi z reklamy na slavný rum Bacardi. Přečtěte si více o něm více v článku Bacardi Island: Místo, kde se na plážích točí reklamy a ukrývá bájný pirátský poklad.

Čtěte dále:

Utečte před zimou do exotických zemí alespoň prostřednictvím našich článků:

Nalákat by vás mohlo i čtení o kubánských letoviscích, mrtvém jezeře na Kapverdách nebo o situaci v thajských letoviscích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Dominikány, utečte před zimou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Dominikánské republiky:

Kombinovaný zájezd - pozorování velryb, Santo Domingo, potápění, ale i pár dní volna na slunění v některém z dominikánských letovisek.

Písek, moře, horko, hudba – Punta Cana je ideální pro strávení živé dovolené s partou přátel. Luxusní Juan Dolio zase nabízí komfort a zázemí přepychových hotelů.

Vydejte se na ostrůvek, kde se točí reklamy! Bacardi Island neboli Cayo Levantado je ideálním místem pro líbánky nebo rovnou exotickou svatbu!

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Jaké dovolené dáváte přednost?
Pasivní, ideálně na pláži
18,7 %
Relaxační, s drobnými wellness aktivitami
6,5 %
Kombinované
68,3 %
Čistě aktivní
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 523 čtenářů.

Co ještě vidět v Dominikánské republice?

Vodopád El Limon

Na poloostrově Samaná napůl cesty mezi Las Terrenas a městem Samaná leží nádherný a obrovský vodopád, ke kterému se nejčastěji jezdí na koních.

Hlavní město Santo Domingo

V jednom z nejstarších měst této oblasti se snoubí architektura 16. století s moderními budovami.

Pláž Cabarete

Pláž plná aktivit – probíhá tu mistrovství ve stavění hradů z písku, ale i windsurfingové nebo kitesurfingové kurzy.

Národní park del Este

Žije tu přes 110 druhů ptáků, ale i delfíni, leguáni a mořské želvy. Kdysi dávno tu v jeskyních žili také indiáni Tainové.

Jezero Lago Enriquillo

Největší slané jezero v Karibiku má rozlohu 260 km čtverečních a je obýváno krokodýly.

Letovisko Punta Cana

Nejznámější dominikánské letovisko je pulsující centrum zábavy a nočního života. Zároveň ale nabízí jedny z nejhezčích pláží.

Související články

Výběr článků

Načítám