Hlavní obsah

Podívejte se na taháky parku Rotorua: Na mýdlový gejzír a šampaňské jezero

Hraje to tu všemi barvami, od zelené po zářivě oranžovou. A nadto to tady pekelně zapáchá po zkažených vejcích. Aroma se ale neline ze zdejších občerstvovacích zařízení. Jde o sirovodík, látku, která je pro národní park Rotorua stejně typická jako vývěry plynů, horká jezera a gejzíry. Návštěva tohoto místa je během dovolené na Novém Zélandu povinnost!

Foto: t3rmin4t0r

Jezero Champagne pool je zřejmě nejfotogeničtějším místem v blízkosti NP Rotorua.

Článek

Slavnější a navštěvovanější místo na Novém Zélandu pravděpodobně není. Národní park Rotorua je hlavním tahákem Severního ostrova. Hustota vulkanických jevů je tu opravdu vysoká – není divu, že stejnojmenné hlavní město, které je branou do celé oblasti, je po většinu roku plné turistů.

Foto: Erik Streufert

Mimozemské tvary i barvy – to je NP Rotorua na severním ostrově Nového Zélandu.

Nejdříve za poznáním maorské kultury

Kromě vulkanické činnosti je 70tisícová Rotorua také centrem maorské kultury, mimochodem - Maorové tu tvoří asi třetinu všech obyvatel. Také proto můžete být na každém kroku svědky zaručeně pravého maorského tance, maorského obřadu nebo maorské večeře. Rotorua do velké míry žije z turistického ruchu, a tak se i maorská kultura stala předmětem výdělku.

Další info o Novém Zélandu a jeho atrakcích najdete v článku: Fascinující Nový Zéland: Poznejte místní "Amazonii" s obřími stromy

Ty opravdové, postaru žijící Maory ještě na Zélandu můžete potkat – ne však v NP Rotorua. Sem se pořád jezdí hlavně kvůli jiným atrakcím – vedle Yellowstonu a Islandu patří Rotorua k nejaktivnějším geotermálním oblastem světa. Tam, kde se země barví do oranžova, budete v údivu procházet kolem zelených horkých jezírek, oranžových vodopádů a lávových polí nebo zářivě žlutých bahenních sopek.

Foto: PhillipC

Jezero Okareka je jedním z mnoha, které v okolí NP Rotorua můžete najít.

Výbuch kusem mýdla

Všechny tyhle přírodní divy má na svědomí nedaleký vulkán Taupo, ze kterého dnes zbyla jen kaldera zaplněná vodou – jezero Taupo. Vulkanická činnost ale pod zemí neustále pokračuje, a tak v okolí Rotoruy najdete neuvěřitelné množství sopek, horkých pramenů, gejzírů a jezírek. Zřejmě nejaktivnější je v tomhle směru oblast Wai-O-Tapu několik kilometrů od Rotoruy, kde najdete asi nejfotogeničtější jezírko světa - Champagne pool.

Za vulkány a gejzíry, vodopády a jezery

Se šampaňským má tohle vulkanické jezero společné zřejmě jen bublinky – jezírko je tyrkysově zelené a má zuřivě oranžové okraje, které ještě lemuje bílý okraj. Permanentně stoupající sirná pára je samozřejmostí, takže se tu moc dlouho vydržet nedá. O kus dál je ale další unikát - gejzír Lady Knox, který stříká do výšky 15 m pokaždé, když do něj vhodíte kus mýdla.

Foto: Nicholas Dench

Oranžové proudy vody, žlutá jezírka nebo bahenní sopky – i to je Nový Zéland.

Není divu, že Rotorua byla dlouhou dobu vyhlášeným lázeňským městečkem – ani dnes, kdy se sem místo nemocných sjíždějí turisté, mnozí neodolají koupeli v horkém jezírku nebo řece. Hodně horkých pramenů je navíc volně přístupných, protože jsou zde jednoduše na každém kroku, takže za relax v nich nemusíte ani platit.

Další zajímavosti a krásy Nového Zélandu najdete v článku Na poznání všech krás Nového Zélandu je i jeden měsíc málo

Inzertní sdělení: Tipy na cesty na Nový Zéland

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy na Nový Zéland:

Jeden ostrov, tisíce míst! Vydejte se poznat to nejlepší ze severního ostrova Nového Zélandu! Navštívíte krásný Auckland, NP Rotorua i NP Tongariro a poplujete za delfíny!

Nechte se okouzlit krásami jižního ostrova Nového Zélandu! Objevíte úžasný ledovec Fox Glacier, NP Abel Tasman, jedinečné Punakaiki nebo nádherný fjord Milford Sound!

Dva v jednom: Dobrodružná cesta po nejkrásnějších místech obou ostrovů Nového Zélandu. Nádherný Auckland, nespoutaná Rotorua i divoká plavba k Milford Sound!

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o strašidelných domech, o Portoriku nebo o ztraceném městě Angkor Wat. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Který ostrov Nového Zélandu vás láká víc?
Jižní ostrov.
3,4 %
Severní ostrov.
3,7 %
Oba. A hodně!
86,7 %
Ani jeden.
6,2 %
Celkem hlasovalo 790 čtenářů.

Vulkány jako zdroj energie

Využít sílu vulkánu jako zdroje energie vypadá jako skvělý nápad. Stavba geotermálních elektráren se tak nevyhnula ani Novému Zélandu, ale bohužel nepřinesla jenom užitek. Znamenala zánik mnoha gejzírů, z nich některé patřily k největším na světě. To je případ gejzíru Waimangu, největšího gejzíru světa, který byl činný v letech 1900 – 1904. Mohutný sloupec vody dosahoval až neskutečných 500 metrů. Dnes už bohužel tenhle klenot obdivovat nemůžete – z gejzíru se vlivem výstavby elektráren stalo jezero.

Největším gejzírem současnosti je Steamboat v Yellowstonském národním parku, stříkající do výšky okolo 90 metrů. Nejvyšším novozélandským gejzírem je pak Pohutu, který tryská pravidelně každou hodinu zhruba 20 minut do výšky 20-30 m.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám