Hlavní obsah

Pláže s Modrou vlajkou: Podívejte se, kde jsou ty nejčistší pláže světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistá mořská voda, žádné odpadky a v případě problému rychle dostupná lékařská péče – to jsou jen některá z pravidel, která musí splňovat pláž, aby získala takzvanou Modrou vlajku. Ocenění, které je synonymem kvality a čistoty. A taky obrovským tahákem pro turisty. „Modrých pláží“ je v současnosti přes tři tisíce, většina jich je v Evropě. Mrkněte na ty nejkrásnější z nich!

Foto: ESO travel

Cayo Levantado patří mezi nejkrásnější ostrůvky Dominikánské republiky.

Článek

Když pláž získá Modrou vlajku, neznamená to, že má už navždy vyhráno. Při další návštěvě „inspektorů“ z asociace Foundation for Enviromental Education (FEE) o ni může zase přijít. Modrá vlajka je závazek, ze kterého vyplývá péče o životní prostředí, i o návštěvníky.

Modrou vlajku má v současnosti přes 3200 pláží a velká většina jich je v Evropě. Paradoxně třeba Thajsko nemá žádnou – není to ale tím, že by třeba pláže na panenských ostrůvcích v Andamanském moři byly znečištěné. Spíš naopak – dopad civilizace je tu tak malý, že tu nenajdete informační tabule s mapou, nebo bezbariérový přístup pro vozíčkáře – i to jsou totiž kritéria pro přidělení Modré vlajky.

Kam za nejkrásnějšími plážemi Evropy?

Dominikánská republika – tady jsou ty nej pláže podle UNESCO

Tropický ostrůvek Cayo Levantado, známý pod svým pseudonymem Bacardi Island (ano – tady se točí všechny reklamy na rum Bacardi) je nenápadně schovaný v zátoce Samana Bay. Dostanete se na něj lodí a ten výlet za to opravu stojí – pláž Bahia Principe by měla patřit ke světovému dědictví. Azurové moře je tady tak nějak azurovější než kdekoli jinde a dokonale splňuje všechny představy o exotické dovolené.

Foto: ESO travel

V Dominikánské republice je pláží s modrou vlajkou několik desítek.

Brazílie – divočina a opalování nahoře bez

V Brazílii jsou pláže s Modrou vlajkou jen dvě. Pohodlí a bezpečné koupání si můžete užít třeba v regionu Santa Catarina poblíž Sao Paula. Nečekejte ale sterilní prostředí bez špetky života – ani na Blue flag plážích se brazilská divokost nezapře, a tak tu narazíte na spoustu barů s koktejly i zábavychtivých slečen v bikinách.

Maroko – opomíjená africká perla

Maroko se v posledních letech velmi snaží postavit se vedle oblíbených středomořských afrických destinací jako je Egypt nebo Tunisko. Turistů si tady váží, ale obchodní duch Maročanů vás bude obklopovat po celou dobu dovolené.

Foto: blueflag.org

Městská pláž v marockém Safi je jednou z 20 blue flag pláží Maroka.

Modrou vlajku může získat i loď!
Označení Blue flag můžete najít nejen na plážích, ale také v přístavech, kde se kontroluje hlavně kvalita vody, vliv na životní prostředí a bezpečnost na lodích, které pro zisk Modré vlajky musí splňovat ekologické závazky, nebo na lodích, které slouží pro pozorování velryb.

Pokud zůstanete v turistických přímořských letoviscích, čekají vás nádherné a široké pláže vhodné na dovolenou s dětmi, z nichž 20 nese označení Blue flag. Jedna z nejhezčích pláží je ta v městečku Safi. Čeká vás zlatý písek, Atlantik, plážová promenáda i vybavení pro děti.

Nový Zéland – i tady jsou pláže jako z katalogu

Hledat Blue flag pláž na Novém Zélandu skoro nemá cenu – opravdu nádherných pláží je tady totiž plno. Pokud ale vyžadujete veškeré zázemí, najdete ho třeba na plážích Oakura a Taranaki. Tyhle dvě pláže si zaslouží pozornost hlavně díky úžasnému výhledu – můžete odsud pozorovat zasněžený vrcholek Mount Taranaki. Děti si tu můžou hrát v písečných dunách a určitě budou mít radost z velkých vln, kterými nepohrdnou ani surfaři.

Foto: ESO travel

Na Novém Zélandu najdete jen tři pláže s označením Blue flag.

Emiráty – tady mají bezbariérovou pláž

Pláže s označením Blue flag by měly umožnit koupání i vozíčkářům – přesně tohle se povedlo třeba v emirátu Abu Dhabí – na pláži Corniche najdete všemožné vybavení, včetně speciálního křesla, které umožňuje plavat i vozíčkářům.

Inzertní sdělení: Vydejte se za nejkrásnějšími plážemi světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Objevte široké pláže Maroka, které voní orientem! Pulsující Marrákeš plný malých obchůdků, kde nakoupíte na několik Vánoc dopředu. Ubytujte se třeba v luxusním areálu v marockém stylu v palmovém háji!

I v jižní Evropě můžete zažít pořádně luxusní dovolenou! Vydejte se na ostrov Rhodos a vyberte si některý z hotelů v naší nabídce. Jsou to ty nejlepší na tomto ostrově!

Dovolená s dětmi v Emirátech? V hotelu v orientálním stylu mají kromě tropické zahrady a velkého bazénu i dětský komplex. Okuste slanou chuť Indického oceánu jen kousek od Dubaje!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Čukotce, o tajemné terakotové armádě, nebo o gigantických náboženských stavbách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Je pro vás ocenění Modrou vlajkou důležitým faktorem při výběru dovolené?
Ano, tím klíčovým
4,4 %
Ano, ale rozhodují i jiné faktory
56,8 %
Ne, vůbec
38,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1972 čtenářů.

Jaká kritéria splňují Blue flag pláže?

Kritéria, která musí pláž splnit, aby se mohla ucházet o označení Modrou vlajkou, se dělí do několika kategorií. Tou téměř nejdůležitější je ekologičnost celé pláže – měla by tu být zachována přirozená vegetace, možnost třídit odpad, nesmí se tu do vody vypouštět jedovaté látky a ekologie by se tu měla propagovat.

Informační kritéria zase přikazují zveřejnit mapu pláže nebo informovat návštěvníky pláže o kvalitě vody, o pravidlech, která se na pláži musí dodržovat a o zdejším ekosystému.

Samotnou kapitolou je pak čistota – čistá podle předpisů musí být nejen voda a pláž, ale i záchody s ekologicky řešeným odpadem. Tématem je také bezpečnost – tu na Blue flag plážích zajišťují hlídači a záchranáři. Pláž by také měla být dostupná pro vozíčkáře a měla by mít k dispozici zdroj pitné vody.

Počty Blue flag pláží ve světě

Dominikánská republika - 14

Francie - 358

Řecko - 394

Španělsko - 539

Maroko - 20

Chorvatsko - 106

Thajsko - 0

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám