Hlavní obsah

Jaká je dovolená na Madeiře? Čekají vás sluneční terasy, věčné jaro i Údolí jeptišek

Říká se jí ostrov věčného jara. V létě se na Madeiře nedočkáte extrémně vysokých teplot, které znemožňují jakoukoli činnost, je tu příjemných pětadvacet a na jihu téměř neustále slunečno. V zimě zase denní teplota jen málokdy spadne pod dvacet stupňů. I přesto se ale na Madeiře sáňkuje – v hlavním městě, v proutěných saních zvaných babosas. Jsou jednou z nejznámějších atrakcí. Vyrazit tu ale můžete i do Údolí jeptišek, nebo se položit na sluneční terasy vysoko na útesech.

Foto: Ville Koistinen

Madeira je ostrov věčného jara – velkých teplotních rozdílů se tady nedočkáte.

Článek

Madeira je sopečného původu a na jejím pobřeží je to znát. Už před staletími si námořníci stěžovali, že jinde než na jihu ostrova se dá kvůli vysokým útesům jen velmi špatně přistát. Voda u pobřeží poměrně rychle padá do velkých hloubek (v bezprostřední blízkosti ostrova dno klesá až do hloubky čtyř kilometrů) a uličky v hlavním městě Funchal naopak poměrně strmě stoupají vzhůru.

Na saních do centra Funchalu

A právě jimi čas od času prosviští proutěné sáně zezadu ovládané muži v bílých košilích a ve slamácích. Před nimi sedí v proutěném koši turisté a podle rychlostí jízdy buď rovnají rozevláté vlasy, nebo fotí. Takzvané babosas jsou zdejší velikou atrakcí.

Na Madeiře je teď v červnu pěkně. Pokud ale chcete jinam, pak si přečtěte tipy v článku  Kam v červnu? Vyrazte na víkend do Moskvy, na Lenina i Stalinovy katedrály

Kouzlu Funchalu kdysi propadla císařovna Sissi a jezdil sem i Winston Churchill, v posledních letech je oblíbenou zastávkou velkých výletních lodí, které křižují světové oceány. Občas se mu říká město květin – je jimi bohatě vyzdobená i hlavní ulice Avenida Arriaga. Sem se vyplatí večer vyrazit a projít si obchůdky nebo posedět se sklenkou vína v některé z vinoték.

Foto: ESO travel

K moři je to tady občas pěkný sešup, slunit se tu ale můžete na slunečních terasách.

V létě tady nezaprší

Funchal leží na jižním pobřeží Madeiry, kde je nejpříznivější klima z celého ostrova. Dešťové mraky od severu zachytí hory, a v létě tak ve Funchalu téměř neprší. A zásoby vody sem přivádí takzvané levády. Přímo ve Funchalu pak leží i pláž Formosa, která má jako jedna z mála pláží na ostrově celkem bezproblémový a velmi snadný přístup k vodě.

Co jsou to levády?
Levády jsou povrchové kanály, které vedou vodu z deštivého severu na suchý jih Madeiry. Dešťová voda z hor je tak svedena do údolí, kde najde upotřebení. Levády začaly na Madeiře vznikat už v 15. století a odhaduje se, že jich tu aktuálně je asi 5000 kilometrů, z toho jedno procento je vedeno v tunelech. Podél levád pak vedou cesty pro pěší turistiku. Nejdelší levádou je Levada dos Tornos, která má 106 kilometrů a voda z ní pohání i hydroelektrárnu.
Foto: ESO travel

Madeira a její hlavní město Funchal jsou častým cílem velkých zámořských lodí.

Pobřeží Madeiry je sice plné útesů a na vodu často koukáte z pořádné výšky, rozhodně to ale neznamená, že se tady nevykoupete. Od většiny hotelů vedou k vodě udržované cesty, některé resorty pak sází na unikátní řešení v podobě slunečních teras rozesetých vysoko po útesech. A dočkáte se na nich i bazénů se slanou mořskou vodou.

Kde strávit dovolenou?

Právě hlavní město Funchal je hlavním turistickým centrem ostrova, nedaleko něj pak leží druhé poměrně známé, i když nevelké letovisko. Původně malá vesnička Canico do Baixo se proměnila v luxusní residenční adresu. Kromě velkých vil tu stojí i několik luxusních hotelů. Většina s unikátním výhledem na oceán, protože Canico leží také poměrně vysoko na útesech. Pro některé jde ale o symbol romantické a klidné dovolené.

Foto: Jotbe1961

Do nitra ostrova se můžete vydat podél levád, je jich tu asi 5000 km.

Pohled z útesu Cabo Girao
Ční do výšky 590 metrů nad mořskou hladinou a opravdu ho nepřehlédnete. Útes Cabo Girao na jižním pobřeží Madeiry je pátým nejvyšším útesem v Evropě. Až na vrchol se dá pohodlně dojet autem a prohlédnout si třeba zdejší muzeum o historii ostrova. Pohled dolů vám pak vezme dech. Mimochodem – pod útesem na pobřeží moře leží malá políčka, ke kterým se dlouhou dobu dalo dostat jen na lodi.

Údolí jeptišek

Severně od Funchalu pak leží Údolí jeptišek. Pokud se k jeho návštěvě necháte přesvědčit některou z místních agentur, pak vám ho průvodce nejdříve ukáže z ptačí perspektivy. Nad tímto údolím se totiž tyčí vyhlídka Eira do Serrado, a pokud najdete odvahu nakouknout přes okraj, pak vězte, že budete koukat do více než půlkilometrové hloubky.

Na Madeiře staví i velké luxusní lodě. Jak to na nich vypadá? Dovolená na vlnách: Podívejte se, co všechno nabízí zázemí luxusních lodí

Přímo do údolí, které je všech stran sevřené prudkými srázy, vede úzká silnice ve stěně jedné z hor. Pro běžnou dopravu je dnes už uzavřená, turistické busy po ní ale jezdit mohou.

Foto: ESO travel

Polohou má blíže k Africe, kvalitou služeb je ale Madeira jednoznačně blíže Evropě.

Název údolí dostalo po roce 1566, kdy do něj utekly jeptišky z kláštera na pobřeží - na ostrov totiž dorazili piráti. Později se tu kromě jeptišek ukrývali i poustevníci a zločinci. Jak údolí vlastně vzniklo, přesně nevíme – podle některých jde o vyhaslý kráter, jiní tvrdí, že ho vyhloubila říčka, která protéká na jeho dně.

Tak jako tak si tady ale určitě dejte kaštanový likér, který tu vyrábí, nebo sladkost, jejíž základní surovinou budou také jedlé kaštany, které tu na okolních stráních rostou. A zpáteční cestu můžete absolvovat podél některé z levád.

Inzertní sdělení: Poznejte ostrov věčného jara!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Madeiru:

Nově zrekonstruovaný pětihvězdičkový hotel, který nabízí nebývalou dávku luxusu. Venkovní i vnitřní bazény, turecké lázně, 24hodinové all inclusive… Dopřejte si na Madeiře to nejlepší.

Čtyřhvězdičkový romantický hotel umístěný na útesech nad Atlantikem. Sluneční terasy s bazény, relaxační centrum, vnitřní vyhřívaný bazén, výborná kuchyně. Klid a pohoda.

Jeden z nejlepších hotelů na Madeiře. Nádherný bazén a blízkost proslulé pláže. Relaxační centrum, možnost masáží, bary, restaurace. Sauna, posilovna. Nechte se hýčkat!

Čtěte dále:

Přečtěte si o gigantických přehradách, o největších vodopádech planety nebo o Tokiu, nejmodernější metropoli světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika

Anketa

Klima na Madeiře je poměrně mírné - a to i v létě. Vyhovovalo by vám?
Ano, nemám rád velká horka
80,1 %
Ne, na dovolené u moře chci opravdu horko
15,9 %
Počasí pro mě není tak důležité
4 %
Celkem hlasovalo 910 čtenářů.

Víno Madeira

Dezertní víno Madeira, které je jedním ze symbolů ostrova, vzniklo tak trochu náhodou. Námořníkům se totiž kdysi v teplých oblastech víno v sudech přehřálo. Přišli ale na to, že právě po nečekaném zahřátí je víno mnohem lepší. Začali tedy sudy s vínem vozit po teplých mořích záměrně - lodě byly zatížené spoustou sudů, které absolvovaly cestu, zahřátí a pak chladly.

Později nechali obyvatelé Madeiry toto víno „zrát“ a ohřívat se na půdách svých domů. Dnes k zahřívání vína dochází ve speciálních vytápěných stavbách, takzvaných estufas. Následně se víno ještě alkoholizuje a rok a půl po zahřátí a následném zchlazení se ukládá do dubových sudů ke zrání.

V nich by mělo víno Madeira zrát minimálně tři roky, existují ale samozřejmě i vína archivní. Pak ale nemůžete počítat s tím, že za jednu lahev zaplatíte v řádech českých stokorun, ale spíše v řádech tisíců.

Víno Madeira ale za ochutnání rozhodně stojí a v místních podnicích vám ho určitě několikrát nabídnou.

Související články

Výběr článků

Načítám