Hlavní obsah

Neznámé, ale krásné: Poznejte Vodopády mrtvého muže opředené legendami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi nejkrásnější vodopády světa. Konkrétně jim v tomto žebříčku krásy patří sedmá pozice. Jsou čtyřikrát vyšší než slavné Niagarské vodopády. A navíc se o nich vyprávějí působivé legendy. Vodopády Kaieteur, jinak také Vodopády mrtvého muže, jsou tak trochu utajovaným divem přírody. Víte, kam se za touto vodní fantazií vydat? Do jihoamerické Guyany.

Foto: Bill Cameron (Wikimedia Commons)

Prázdný prostor pod vrchní vrstvou podloží činí Kaieteur Falls ještě impozantnějšími.

Článek

Každou vteřinou dolů z těchto vodopádů spadne 660 krychlových metrů vody. A ta vydává pořádný řev. Kromě toho to vše ale i krásně vypadá. Vždyť Word of Waterfalls je označil za sedmé nejkrásnější vodopády na planetě. Proč, když nejsou ani nejvyšší, ani nejmohutnější a navíc se netěší ani velké popularitě?

Třeba proto, že když se zdola podíváte nahoru, ční nad vámi vodní sloupec neuvěřitelných rozměrů. Anebo kvůli příběhu, který se o nich vypráví. Může za pojmenování vodopádů. Jestliže si lámete jazyk u jejich jména, říkejte jim „Kaiovy vodopády“ nebo jednoduše „Vodopády mrtvého muže“. Tak totiž zní překlad a přezdívka. Podle legendy kdysi náčelník Kai vzal svou kánoi a pádloval k vodopádu. Tam přepadl dolů.

Nejmohutnější jsou v období dešťů
Od května do července a od listopadu do ledna, v tu dobu přicházejí do Guyany dvě hlavní období dešťů. Na jejich konci nabírají vodopády Kaieteur největší sílu, což oceňují hlavně turisté a fotografové.

Sebevražednou misi Kai podnikl, aby uchránil svůj kmen Patamonů. Ten byl ohrožován výbojnými Kariby. Náčelník spáchal sebevraždu, aby se obětoval bohům, kteří poté jeho lid ochránili. Jeho kánoe prý zkameněla a dodnes je součástí vodopádů.

Foto: Bill Cameron (Wikimedia Commons)

Vody v národním parku Kaieteur jsou velmi čisté a životem se to v nich jen hemží.

Výška? Čtyři Petřínské rozhledny

Ale po pravdě řečeno, co se týká rozměrů, také na tom nejsou zle. Vždyť jejich výška je 226 metrů, s připočítáním kaskád celkem 251 metrů. To je asi jako čtyři na sebe postavené Petřínské rozhledny.

Návštěvníci téhle přírodní atrakce Guyany vyprávějí o úkazu u jiných velkých a známých vodopádů téměř nevídaném – v okolí potkáte jen tolik lidí, že je můžete spočítat na prstech. A přitom přímo u národního parku, jehož jsou vodopády součástí, postavili Guyaňané letiště.

Foto: ESO travel

Niagara - nejnavštěvovanější, ale zdaleka ne největší ani nejsilnější vodopád světa.

Sebevrahy nelákají

Mimochodem, národní park Kaieteur (pojmenovaný po své největší atrakci) představuje takový skvost, že si na jeho část v minulosti činila nárok také sousední Venezuela.

Lichotivě zní také fakt, že oproti svým větším bratrancům a sestřenicím láká daleko menší počet sebevrahů. V listopadu 2009 zasáhly Guyanu zprávy o třiadvacetileté studentce, která ukončila život ve vodách pod Kaieteur. To na Niagaře jsou sebevraždy častější – každý rok se o ně pokusí několik lidí.

Foto: ESO travel

Salto Angel, nejvyšší vodopád světa, byl oběven vlastně náhodou, když do něj naboural americký pilot Jimmy Angel. Na počest slavné havárie dostal vodopád jméno.

Guyana – země zaslíbená rumu

Proč se ale v Guyaně pokoušet o dobrovolný odchod ze světa, že? Vždyť jde bez nadsázky o tropický ráj. Moře plné ryb, o kterých jsme v srdci Evropy ani neslyšeli, palmy a hlavně vyhlášený guyanský rum, který si po 300 let budoval pověst mezi námořníky. V knihách o pirátech brázdících Karibik se psanci nalévali většinou jamajským, kubánským nebo guyanským rumem.

Foto: ESO travel

Pláže Guayany a celé Jižní Ameriky patří také ke skvostům kontinentu. Tuhle najdeme v sousední Venezuele.

To západní soused Guyany, Venezuela, tak známý nápoj nemá. Zato na jejím území najdeme 807 metrů vysoký a s velkou rezervou nejvyšší vodopád světa – Salto Angel. A také kilometry pláží, které jsou po těch brazilských dvojkou v Jižní Americe. Muži jistě ocení, že na nich najdou opravdu krásné dívky. Vždyť z Venezuely pochází šest držitelek titulu Miss World a čtyři vítězky Miss Universe. Pokud byste se tam třeba chtěli vydat, vězte, že především na podzim je tam nádherně.

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Pohled na nejvyšší vodopád světa Salto Angel, plavba po deltě Orinoka s lovem piraň a návštěva původních indiánských vesnic vás dostanou.

Nechte si ukázat to nejlepší z východu Ameriky jako Bílý dům, Niagarské vodopády nebo nové World Trade Centre.

Poznejte Niagarské vodopády z Kanadské strany a jako nášup dostanete kanadská velkoměsta Québec, Montreal, Ottawa a Toronto.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o největším stromě světa, o městech duchů v Číně nebo o přehradě Itaipú. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Máte nejraději dovolenou u vody?
Ano
66,7 %
Ne
23,1 %
To je každý rok jiné
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Niagara – prcek, který zastiňuje i Kaieteur

To, že se v Americe dostává daleko větší publicity mohutným brazilským vodopádům Iguazú a také těm nejdelším na světě – Salto Angel – to se dá pochopit. Ale kupodivu na amerických kontinentech vyhledává většina turistů hlavně Niagarské vodopády, prcka s vodou padající z „pouhých“ dvaapadesáti metrů.

Největší atrakce na řece Niagara těží především z toho, že se nachází na hranici hustě obydlených oblastí – z americké strany devatenáctimilionový stát New York a z kanadské Ontario, nejlidnatější provincie země.

Určitě ale táhnou i jejich příběhy. Těch lze o vodopádech na Niagaře vyprávět několik. Zajímavé je například to, že někdy před 11 až 12 tisíci lety se vodopády nacházely o 12 kilometrů dále po proudu řeky. Voda ovšem časem ukrajovala podloží (někdy i 1,5 metru za rok), až se její přepad dostal do nynější polohy.

Génius, který miloval holuba

Své životní příběhy spojili významně s Niagarou i vědecké eso Nikola Tesla. Během souboje o krále elektřiny s Thomasem Alvou Edisonem tu nechal postavit elektrárnu, s níž se mu podařilo prokázat výhody střídavého proudu oproti Edisonově stejnosměrnému. Přes veškerý úspěch ale Tesla nedožíval ve slávě a bohatství. Zemřel chudý a sužovaný mnoha fobiemi. Měl odpor ke kulatým věcem, příbory si před použitím otřel osmnácti ubrousky.  Když do parku přestal létat jeho oblíbený holub, zhroutil se.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám