Hlavní obsah

Do Venezuely za nejvyšším vodopádem světa Salto Angel

ESO travel, Tomáš Zítka

Na přírodní krásy bohatá Venezuela je pro cestovatele zárukou prvotřídních zážitků. Lze zde navštívit zasněžené vrcholky And, nejvyšší vodopád světa Salto Angel měřící 979 m, procestovat přírodní parky na ostrovním ráji Isla Margarita nebo si vyzkoušet adrenalinovou projížďku po Orinoku, v jehož vodách se to hemží dravými piraněmi.

Článek

Příjezdem do „nejyankeeovštější“ země Jižní Ameriky, jak se Venezuele někdy přezdívá, se dostanete do zcela jiného světa. Světa temperamentu, poznání a zážitků. Bohatá historie, netradiční kultura, krásná příroda a moderní turistická zařízení jsou odrazištěm pro prozkoumání celé země. Ponořte se do venezuelských kontrastů, kde na vás čeká pobřeží lemované kokosovými palmami, amazonské pralesy nebo mohutné vrcholky zasněžených And.

K nejvyššímu vodopádu světa

Tímto titulem se honosí vodopád Salto Angel, jehož vody se sbírají na nedozírné ploše stolové hory Auyan tepui (Ďáblovy hory) a poté se řítí za ohlušujícího rachotu do 979 metrové hlubiny. Vodopád naleznete v národním parku Canaima, který se řadí mezi nejkrásnější parky světa. Jednou z rarit Canaima jsou tzv. „tepuis“; stolové hory, které vypadají jako by je někdo na vrcholku uťal mečem. Tepuis mají svislé stěny a dosahují výšky až několika kilometrů.

Místo, kde se zastavil čas
I v dnešní době stále existují místa, kterých se nedotkla moderní civilizace. Jedním z nich je i delta Orinoka, kde žijí příslušníci indiánského kmene Warao. V překladu znamená slovo Warao (Waroa, Guarano, Guarao nebo Warrau) lidé z kánoe. Obyvatelé bydlí v domech na kůlech, které nemají stěny; pouze střechu.Jejich jediným dopravním prostředkem jsou stále čluny, stejně jako před mnoha sty lety. Lidé kmene Warao však nejsou jediným kmenem, který žije podobně jako naši předci. Jedním z nejznámějších je kmen Yanomami, který je přirovnáván k australským Aboriginům.

V parku Canaima se také nalézá osada stejnojmenného jména, která se stala velice dobrým místem pro navštívení Salto Angel. Můžete si vybrat ze dvou cest: letadlem nebo lodí. Letadlem je cesta kratší a pohodlnější. Cesta lodí vám ale poskytne ty nejkrásnější scenérie, které může park Canaima nabídnout. Během plavby na motorové kánoi se zkušenými domorodými lodivody se před vámi otevře krajina lemovaná stolovými horami a deštnými pralesy.

V dalším úseku vjedete do peřejnatého údolí přezdívaného Ďáblův kaňon. Jakmile si vytřete vodu z očí, budete okouzleni mnoha vodopády, které se budou svoji krásou a rachotem snažit odvést vaši pozornost od toho nejkrásnějšího. Nezapomeňte však, že v dálce na vás čeká ten jediný a největší na celém světě – Salto Angel, jehož ohlušující „vítání“ je slyšet na 50 km daleko.

Za piraněmi do delty Orinoka

Pokud rádi zkoušíte něco nového a nepoznaného, můžete se z poklidné a dech beroucí návštěvy vodopádu Salto Angel přemístit do zcela jiného světa. Do krajiny, která vás oslepí neuvěřitelnou škálou zeleně, ohluší křikem vodních ptáků, papoušků nebo opic prohánějících se v korunách stromů. Idylicky znějící popis delty Orinoka ale rozhodně není procházka růžovým sadem. Nástrahami a nebezpečnými zvířaty se to tu jenom hemží, proto si raději najměte dobrého průvodce, který vás jimi provede.

Amputace prstu jediným skousnutím
Tak tohle dokáže jeden z nejnebezpečnějších tvorů žijící ve vodě - piraně. Jejich zuby jsou natolik silné a ostré, aby vám vytrhly kus masa z těla. Ne všechny druhy jsou lidožravé (pouze 4 z 35), ale pokud nejste odborníky na piraně nebo je dostatečně neznáte, nepokoušejte se jim strkat prst do tlamy, abyste zjistili, jestli mají zuby. Nejčastějším druhem, který se ve Venezuele vyskytuje, je Colossoma macropomum. Dorůstá délky 1 m a největší kusy váží i 40 kg. Jejich maso je navíc velice dobré a vhodné pro konzumaci.

K hlavním atrakcím tohoto místa patří bezesporu lov piraň. Potřebujete k tomu maso a prut. Pak již stačí pouze nahodit a podle „cuků“ v ruce poznáte, co se asi tak může odehrávat pod vaší lodí. Jediným problémem je odhadnout správný okamžik, kdy zaseknout prut. Piraně maso oďobávají a nechtějí se zakousnout. Časem ale získáte cit a svoji první pirani si zcela jistě ulovíte.

Do podmořského ráje Los Roques

Pro milovníky potápění si Venezuela připravila zvláštní libůstku v podobě nádherného souostroví Los Roques. Skládá se ze 40 ostrovů, které jsou obsypány sněhově bílým pískem ostře kontrastujícím s tyrkysovou barvou moře. Na Los Roques se dostanete letadlem za cca 260 USD (tam i zpět). Na ostrovech naleznete četné kolonie pelikánů a racků, ale ten pravý poklad se skrývá pod hladinou moře.

Jakmile se ponoříte do průzračné vody, obklopí vás svět tvořený nádhernými podmořskými zahradami plnými nejrůznějších druhů korálů. Mezi nimi se s ladností proplétají ty nejroztodivnější druhy ryb. Pokud ale čekáte nějaké obří zástupce mořské fauny, budete zklamáni. Z těch největších tu naleznete murény. Výjimečně můžete narazit i na barakudu. Los Roques je ideálním místem pro relaxaci a odpočinek. Pozor však na jeho ceny, které jsou o mnoho vyšší než ve Venezuele.

Nenechte si ujít, aneb na co při návštěvě Venezuely nezapomenout:
Do hlavního města Caracasu Caracas je typickým jihoamerickým velkoměstem s luxusními restauracemi, hotely, divadly, muzei a nákupními centry. I zde se však potýkají s chudobou, kriminalitou a znečištěním. Z toho nejzajímavějšího byste neměli vynechat Plaza Bolívar s nádhernou Arcibiskupskou rezidencí nebo nejvýznamnější Museo de Bellas Artes a Museo del Arte Colonial.
Na rajský ostrov Isla MargaritaNa ostrově Isla Margarita se nacházejí dva národní parky a tři přírodní rezervace. Pokud se je rozhodnete navštívit, budete odměněni pohledem na množství ibisů, plameňáků, volavek a papoušků přezdívaných „Cotorra Margaritena“. Isla Margarita je známá také svými plážemi. Pro příznivce windsurfingu je jako stvořená pláž Playa El Yaque.
Vykoupejte se v černé vodě laguny CanaimoJednou z rarit parku Canaimo je laguna Canaimo, kde se můžete osvěžit chladivou koupelí. Laguna není nijak hluboká. Několik desítek metrů od břehu budete mít vodu stále po pás. Do laguny se v několika velice efektních vodopádech vrhá řeka Carrao, která společně s téměř černou vodou a bílým pískem na pobřeží tvoří dokonalou scenérii.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Fidži, Cayo Coco, Rio de Janeiru, Mexiku, Dominikánské republice nebo Borneu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Venezuely

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Venezuela:

Nenechte si ujít strhující pohled na nevyšší vodopád světa Salto Angel, plavbu po deltě Orinoka s lovem piraň nebo navštívení původních indiánských vesnic.

Poznejte to nejkrásnější z exotické Brazílie. Čeká tu na vás nádherná příroda, kultura, lidé, pláže, nádherné moře a samozřejmě také piraně, které si tu můžete ulovit.

Čtrnáctidenní zájezd je zaměřen na prozkoumání nejkrásnějšího světa Ria De Janeira s množstvím fakultativních výletů do okolí.

Anketa

Co se vám ve Venezuele líbí nejvíce?
Vodopád Santo Angel
51,4 %
Stolová hora Auyan Tepui
16,4 %
Delta Orinoka
4,9 %
Podmořský ráj Los Roques
9,9 %
Caracas
1,9 %
Ostrov Isla Margarita
9,5 %
Laguna Canaimo
3,6 %
jiné
2,4 %
Celkem hlasovalo 535 čtenářů.

Rady na cestu do Venezuely

Stravování je ve Venezuele velmi levné. Dobře se najíte i u pouličních stánků. Abyste se však vyhnuli střevním a žaludečním potížím, volte jídlo, které již prošlo varem, pečením nebo jakoukoli tepelnou úpravou.

Z ubytování si můžete vybrat několik cenových kategorií. Všude tu ale neplatí: čím dražší, tím lepší. Kvalitní ubytování můžete najít i v soukromí. Jen si bedlivě prohlédněte celé místo, kde budete spát. Zvláště dbejte, abyste měli nad postelí moskytiéry. Toto pravidlo platí i v hotelech a ve všech penzionech. Pokud moskytiéra chybí, příliš se nevyspíte, pokud zrovna neholdujete mlsným sosákům a ubíjejícímu bzučení hladových moskytů.

Pro návštěvu Venezuely je nejvhodnějším obdobím leden až duben. Příjemných 19°C si vyžádá pouze lehké oblečení a nijak nebude zatěžovat váš organismus. Nezapomeňte však prostředky proti slunci – klobouk, brýle, krém a hlavně repelent. Tohoto pomocníka si budete nejvíce vážit, až se např. vydáte do vlhkého pralesa nebo zažijete svoji první dusnou noc ve Venezuele.

Nezapomínejte také na to, že se ocitnete ve zcela jiné kultuře. Při vstupu do jakékoli svatyně si zujte ponožky a boty. Odhalená ramena a kolena se také netolerují, zakryjte si je proto oděvem. V opačném případě urazíte zbožné venezuelské občany a vzbudíte tím jejich velkou nelibost.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám