Hlavní obsah

Chystáte se do Thajska? Nezapomeňte vyzkoušet místní speciality

Bylo by chybou se na dovolené v Thajsku spolehnout jen na umění hotelového kuchaře. Experimentujte a ochutnejte to pravé Thajsko! Thajská kuchyně je pestrá, jednoduchá, chutná, hodně kořeněná a pro člověka, který ji ochutná poprvé, svými chuťovými kombinacemi mnohdy hodně šokující.

Článek

Co si lidé nejčastěji spojí s Thajskem? Thajskou masáž, krásné pláže, možná thajský box, ale už ne tak často thajskou kuchyni. Ale pozor, byla by to škoda. Thajská kuchyně dokáže v jednom pokrmu např. smísit pět základních elementů chuti. Sousto je zároveň ostré, kyselé, sladké, slané i trpké, vždycky ale perfektně vyvážené.

Co nepálí, není zdravé

Výraznou chuť thajských jídel mají na svědomí nejrůznější sladká dochucovadla a samozřejmě chilli. „K nejostřejším jídlům patří papaya salát. Thajci do něj kromě nezralé papayi, medu, oříšků a chilli dávají i sušené krabí maso, citron a rajče,“ popisuje jeho složení delegátka, která v Thajsku působí už více než deset let. Kuchaři se tady řídí heslem „co nepálí, to není zdravé“ a s chilli, v jehož vývozu je Thajsko světová jednička, nešetří.

Když narazíte v jídelním lístku v Thajsku na označení „very hot“ dobře si rozmyslete, jestli si pokrm dáte. I z běžných jídel vám tady mohou vhrknout slzy do očí.

Navzdory tomu, že spousta cestopisných publikací doporučuje jíst jen v restauracích, nebojí se zkušená delegátka turistům doporučit i jídlo na thajské tržnici. „Pro Evropana mohou být otlučené stoly a židle trochu šok, ale jídlo tady dostanete vždycky čerstvé, připraví ho přímo před vámi,“ tvrdí. „Tím určitě nezatracuji luxusnější restaurace, ale vždycky se mrkněte, kolik je v té které lidí. Zárukou kvality je v Thajsku restaurace plná hostů.“

Strávníci na ulici

V podvečer potom vyjedou do ulic nejen nejnavštěvovanějších letovisek Pattaya a Phuket, ale i dalších menších thajských letovisek pro nás na pohled možná trochu komické motorky s „kuchyní“ připevněnou vzadu za řidičem. Jejich řidiči po vybalení všeho potřebného potom nejčastěji nabízejí špízy z několika druhů masa nebo sladké palačinky – s čokoládou a tropickým ovocem. Možná vás i překvapí, kolik je mezi strávníky na ulicí Thajců. „Málokdo při pobřeží vaří, většina lidí se stravuje venku, ve společnosti ostatních,“ potvrzuje delegátka.

Nechte si jídlo uvařit v marketu
Pokud stravování v místních bufetech a na tržnicích přeci jen nevěříte, vydejte se do thajského supermarketu Tesco. V místní jídelně mají výběr thajských, ale i evropských jídel. Navíc si tady můžete na ledu vybrat rybu, kterou vám na místě připraví – v páře, v barbecue směsi nebo v oleji. U pokladny zaplatíte ale jen váhu ryby, její následná úprava je gratis.

Klasikou, kterou si můžete dát v Thajsku všude, jsou fritované nudle. V restauracích je připravují téměř s čímkoliv - s rybami, kuřecím masem, mořskými plody… „Thajská kuchyně je postavená na rychlém zpracování, proto je kuchař připraví přímo před vámi,“ říká delegátka a dodává: „To je zároveň i jeden z důvodů, proč je lepší se v Thajsku vyhnout hovězímu a vepřovému, které vyžaduje delší úpravy a v thajském podání bývá tužší.“

Místo bonbonů? Hmyz!

Při procházce třeba uličkami hlavního města Bangkoku můžete narazit na další pochutinu typickou pro thajskou kuchyni. Ne každý ale najde odvahu ji ochutnat. Drůbeží pařátky. „Já jsem je neochutnala nikdy,“ oklepe se delegátka. Příležitostí přitom měla spoustu, mají je téměř všude. Napíchnuté na špejli a ogrilované, nebo vařené v polévce. Thajci navíc tvrdí, že jsou výborné na potenci.

Další lahůdkou s přídomkem „jen pro silné žaludky“ je potom hmyz. V oleji vám v Thajsku ufritují červy, kobylky, šváby a další potvůrky, dají do pytlíku a na přání je zalijí omáčkou. Můžete je chroupat jako u nás chipsy. Navíc je prý v hmyzu spousta vitaminů. Jestli máte chuť na něco většího, můžete zkusit i smaženou žábu.

Při nočních gurmánských toulkách thajskými letovisky nepřijdou podle delegátky zkrátka ani milovníci sladkého. Thajské dezerty jsou velmi sladké, ale výborné. Základní surovinou nejčastěji bývá kokosové mléko. Za ochutnání stojí i ovocné koktejly z čerstvého ovoce, které se mixují přímo na ulici. Po celodenním parnu přijdou víc než vhod. Thajci vycházejí při jejich výrobě vstříc turistům, takže led, který do nich dávají, je vyrobený z balené vody. Zdravotní potíže tudíž nehrozí.

Thajská kuchyně je zdravá a díky spoustě ryb, ovoce a zeleniny i dietní, takže určitě nepřijedete po dovolené s několika kilogramy navíc. Důkazem toho jsou ostatně i samotní Thajci. Viděli jste snad někdy nějakého obézního?

Další zajímavé články o Thajsku:

Zajímá vás tato jihoasijská země víc a chcete poznat další zajímavosti? Pak si přečtěte některý z dalších článků:

Kromě Thajska jsme nedávno psali také o Íránu, Kolumbii, luxusních Seychelách nebo Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Šestnáctidenní zájezd, který kombinuje poznání Bangkoku, hlavního města Thajska, s relaxem na pláži pohodového ostrůvku Ko Samui. Pozor, létáme až do konce dubna!

Scénické souostroví Phi Phi v Andamanském moři proslavil film Pláž. Turistů je tady víc než dříve, ale pořád si zaslouží označení ráj na Zemi.

Ostrov Ko Tao má přezdívku „Želví ostrov“ a patří mezi destinace, které cestovní kanceláře objevily až teď. Klid, pohoda, relax a na pláži jen minimum turistů.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Který z exotických thajských pokrmů by vám pravděpodobně dělalo největší problém ochutnat?
Papaya salát
8,1 %
Smažený hmyz
44,1 %
Kuřecí pařátky
28 %
Smaženou žábu
19,8 %
Celkem hlasovalo 347 čtenářů.

Jak je to s etiketou?

Jiný kraj, jiný mrav. A platí to i pro Thajsko. Při stolování tady platí několik pravidel, které byste měli dodržet. Jinak budete minimálně za hlupáka.

V restauracích se nejčastěji nechává spropitné ve výši 10 % částky. Občas už bývá zaúčtované, je potřeba se podívat na účet. Naopak se nedává v hospodách a u stánků s jídlem.

Nůž byste u thajských jídel hledali marně. Používá se pouze lžíce a vidlička, nebo hůlky. Lepkavá rýže se pojídá i holýma rukama. Pozor ale na to, abyste jídlo do úst dávali pouze pravou rukou. Levá se totiž považuje za ruku, kterou se provádí očista a její použití ke krmení je více než nevhodné.

Neděste se toho, když se vás budou v restauracích nestále na něco vyptávat. Obsluha vás nechce znervóznět, jen dává průchod typické thajské pohostinnosti, která nepřipouští, aby byl host nespokojený.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám