Hlavní obsah

Evropu a Asii nově spojuje nejdelší visutý most na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 18. března byl nad Dardanelským průlivem slavnostně otevřen nový most 1915 Çanakkale. S celkovými 4608 metry a rozpětím 2023 metrů mezi jeho dvěma pilíři jde o nejdelší visutý most na světě. Tento „zázrak moderního stavitelství“, jak ho někteří popisují, spojuje evropskou a asijskou část Turecka.

BEZ KOMENTÁŘE: Inaugurace visutého mostu spojujícího Evropu s AsiíVideo: AP

 
Článek

Rozpětí mezi pilíři není náhodné. V roce 2023 totiž uplyne 100 let od vyhlášení Turecké republiky, připomíná server Independent. Název mostu pak odkazuje k vítězství Turků nad francouzskými a britskými vojsky v roce 1915 během první světové války.

Most, jehož stavba vyšla na astronomických 2,5 miliardy eur (61,2 miliardy korun), zkrátí cestu mezi poloostrovy Gallipoli a Malou Asií, a to na šest minut. Doposud bylo nutné jet hodinu trajektem. Vjezd na most je zpoplatněn, řidiči za něj zaplatí 200 tureckých lir, což je v přepočtu 300 korun.

Oficiálního otevření se zúčastnil turecký prezident Recep Erdogan, podle nějž podobné projekty posouvají zemi vpřed, co se týče investic, pracovní síly a exportu. „Bude nám to přinášet zisk po mnoho let,“ cituje tureckou hlavu státu server Independent.

Doposud byl nejdelším visutým mostem Akashi Kaikyō v japonském městě Kóbe, který je v provozu od roku 1998. U něj je rozpětí mezi pilíři 1991 metrů.

V Číně otevřou rekordní visutý most. Bude mít jen jeden pilíř

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám