Hlavní obsah

Evropa na vzestupu. Vystřídá Asii na pozici největšího cestovatelského regionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblast asijského Pacifiku je domovem mnoha cestovatelsky populárních destinací, ať už Thajska, Bali, Singapuru a podobně. Dosud šlo o světově největší turistický region, tento titul si ale zřejmě přiřkne Evropa. Předvídá to organizace Centre for Aviation (CAPA), která se zaměřuje na novinky a sběr dat z letectví.

Foto: Profimedia.cz

Region asijského Pacifiku může přijít o titul nejnavštěvovanější oblasti světa.

Článek

Asijský Pacifik svou výsadní pozici ztratí zřejmě do konce roku, důvodem jsou dva roky pandemie, kdy byla řada států neprodyšně uzavřena, třeba Japonsko.

Tato oblast se přitom v minulosti podílela z jedné třetiny na celkovém počtu uskutečněných globálních letů, píše s odkazem na CAPA server CNN. Množství spojů je však aktuálně o 45 procent nižší než v dobách před koronavirovou krizí. Oproti tomu Evropa obnovila už zhruba 85 procent spojů, a to navzdory dopadům ukrajinsko-ruského konfliktu.

Ovlivnily celý region

Největší vliv na asijský Pacifik přitom mají Čína a právě Japonsko, které se turistům oficiálně otevře po dvouleté uzávěře 11. října. „To, k čemu došlo, mělo mimořádný dopad na zbytek regionu,“ uvedla organizace CAPA na adresu zmiňovaných dvou zemí. Domácí letecká doprava se totiž obnovuje rychleji než ta mezinárodní.

CAPA rovněž předpovídá, že do předpandemického normálu se oblast asijského Pacifiku nevrátí dříve než na konci roku 2023 či 2024. „Dokonce i poté bude obnova záviset na tom, zda země otevřou své hranice a ukončí přetrvávající cestovní omezení,“ uvádí organizace.

Asijsko-pacifický region je označení pro část světa, která se nachází v okolí západního Tichého oceánu. Jde o souhrnné označení pro oblasti jihovýchodní a východní Asie, Austrálie a Oceánie. Obvykle se mezi ně řadí mimo jiné Čína, Japonsko, Indonésie, Thajsko či Vietnam, někdy se uvádí také Indie s přilehlými státy, Mongolsko a ruský Dálný východ.

Hongkong chce zpátky turisty. Rozdá na půl milionu letenek

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám