Hlavní obsah

Nantes: Impozantní francouzské město s pošramocenou pověstí

Novinky, Richard Sacher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestlipak víte, kde se v roce 1828 narodil spisovatel Jules Verne, který se proslavil romány Cesta do středu Země, Děti kapitána Granta či Dvacet tisíc mil pod mořem? Ve stejném městě, v němž v roce 1983 zemřel herec a komik Louis de Funès. Správná odpověď zní – v Nantes. Leží v západní Francii, na řece Loiře, 50 km od pobřeží Atlantského oceánu.

Foto: Shutterstock

Jednou z nejvýraznějších historických staveb v Nantes je zámek vévodů bretaňských.

Článek

Toto notně zajímavé město, jež rozhodně stojí za minimálně jednodenní návštěvu, je zpravidla první delší zastávkou v rámci poznávacích zájezdů do Bretaně. Výhodou je, že se díky zkušenému průvodci dozvíte vše podstatné a především uvidíte většinu nejúchvatnějších míst a budov, na které jsou obyvatelé Nantes patřičně pyšní. Je zde i mezinárodní letiště, odkud se dá do centra dostat tramvajovými nebo autobusovými linkami.

Foto: Shutterstock

Letecký pohled na Nantes nadchne téměř každého.

Nejvíce ohromí katedrála a zámek

Zatímco v současnosti je významným pojítkem se zbytkem světa právě toto letiště, v 18. a 19. století to byl zdejší přístav, jeden z nejfrekventovanějších v Evropě. Město nesmírně bohatlo díky obchodu se zámořím a nejžádanějším „artiklem“ byli v té době otroci. Vzhledem ke zvyšující se kapacitě nákladních lodí, jež kvůli ponoru trupu musí kotvit v ústí Loiry, se přístav stal nevyhovujícím, a jeho sláva tudíž postupně vyšuměla. Mimochodem – místní si pochmurnou minulost Nantes plně uvědomují. Důkazem toho je památník zákazu obchodu s otroky. Najdete ho v místě, odkud odplouvala většina otrokářských lodí, na Quai de la Fosse.

Jak už to tak obvykle bývá, stěžejním lákadlem pro zdravě zvídavé cizince je stará část města. Ta se rozprostírá na pravém břehu Loiry, poblíž vlakového nádraží. Památkám, které určitě musíte vidět na vlastní oči, dominuje gotická katedrála svatého Petra a Pavla a majestátní zámek vévodů bretaňských (Chateau des ducs de Bretagne), v němž sídlí Muzeum historie města Nantes. Cílem turistů je rovněž náměstí Bouffay s kavárnami a městskými trhy, dále náměstí Svatého Kříže (Place Sainte-Croix) s barokním kostelem a také Královské náměstí (Place Royale) s honosnou fontánou z roku 1865.

Foto: Shutterstock

Gotickou katedrálu svatého Petra a Pavla, která je od roku 1862 chráněnou památkou, v žádném případě nepřehlédnete.

Dalšími žhavými tipy pro milovníky pamětihodností jsou novogotický kostel svatého Mikuláše z Nantes z 19. století a o několik desítek let starší budova opery na náměstí Graslin. Vaší pozornosti zajisté neuniknou měšťanské domy v okolí Královského náměstí. Nejrůznější obchůdky objevíte zejména na pěší zóně, například v ulicích Barillerie a d’Orléans. Každopádně neváhejte a zamiřte do neoklasicistní nákupní pasáže Pommeraye z roku 1843. I kdybyste v ní nenakoupili, budete nadšeni skvostným interiérem. Unikátně zastřižená zeleň vás mile překvapí v rozlehlé botanické zahradě Jardin des Plantes.

Foto: Shutterstock

Na Královském náměstí se můžete kochat pohledem na krásnou fontánu.

Banány nahradila umělecká díla

Řiční ostrov Ile de Nantes se ze šedé industriální lokality proměnil v pozitivní odpočinkovou zónu. Například v bývalém skladu na banány nyní sídlí moderní galerie, restaurace i obrovská diskotéka. Novodobým panoramatem města se stal gigantický žlutý jeřáb a taktéž 18 neónových kruhů od Daniela Burena. U nich začíná 55 km dlouhá trasa umění Estuaire, podél Loiry až k pobřeží Atlantiku ji snadno projedete i na kole. Bývalé loděnice na Ile de Nantes hostí Les Machines de L’ile, tedy projekt na pomezí imaginárního světa Julese Verna, mechanických strojů i renesanční estetiky Leonarda da Vinci. Mezi hlavní atrakce patří vyhlídková procházka na hřbetě padesátitunového hydraulického slona či 25metrový kolotoč s pohyblivými mořskými stvůrami, nechybí ani obří pavouk.

Foto: Shutterstock

Neonové kruhy, jejichž autorem je Daniel Buren, lze obdivovat během večerní procházky městem.

Památce dvakrát zmíněného rodáka z Nantes Julese Verna je věnováno muzeum v nádherné budově z 19. století, skýtající pěkný výhled na řeku. Sbírka je rozdělena do osmi galerií, vstupné činí pouhá tři eura. Hned vedle se nalézá planetárium, takže můžete „zabít dvě mouchy jednou ranou“. A ve finále nesmíme zapomenout na starou továrnu na výrobu sušenek, kterou zrenovoval architekt Patrick Bouchain. Udělal z ní Le Lieu unique – prostor, který je domovem soudobého umění.

„Spolu s Paříží asi jediné místo ve Francii, kde se může stát něco pozoruhodného,“ napsal v roce 1928 o Nantes surrealistický básník André Breton. To, do jaké míry jsou jeho slova aktuální i v současnosti, nejlépe posoudíte, když metropoli regionu Pays de la Loire navštívíte.

Inzertní sdělení:

Výběr článků

Načítám