Hlavní obsah

Korfu: Řecký ostrov plný olivovníků je příslibem pohodové dovolené

Novinky, Richard Sacher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řeckém ostrově Korfu se v roce 1921 narodil princ Philip, manžel britské královny Alžběty II. Část dětství tady prožil anglický spisovatel Gerald Durrell, jenž o svém pobytu zde napsal několik knih plných laskavého humoru (např. Ptáci, zvířata a moji příbuzní). A na zámek Achilleion často jezdila rakouská císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sissi.

Foto: Shutterstock

Nádherné pláže, nekonečné háje olivovníků a úžasná vůně bohaté flóry – to je jen zlomek toho, co nabízí ostrov Korfu, označovaný jako „zelená perla Jónského moře“.

Článek

Vydat se sem můžete i vy, respektive tu strávit pohodovou letní dovolenou. A rozhodně nebudete sami! Korfu se těší oblibě turistů už celou řadu sezón, mnozí se do této destinace rádi vracejí. Není divu – kromě hotelových pláží, které nikdy nejsou zcela přelidněné, tu lze najít spoustu téměř prázdných a třeba i více romantických. Přezdívku „zelená perla Jónského moře“ nedostal ostrov náhodou. Místní flóra je pestrá a nepřehlédnutelná, mimo jiné tady roste nejméně pět miliónů olivovníků. Na Korfu se hojně pěstuje i kumkvat, trpasličí pomeranč, z něhož se vyrábí skvělá marmeláda a stejnojmenný likér.

Foto: Richard Sacher

Na severním pobřeží můžete posedět v této útulné venkovní kavárně. Podobně romantických míst na ostrově najdete mnohem víc.

Kerkyra zaujme nejen dvěma pevnostmi

Velkou výhodou je krátká doba letu. Z Prahy na Korfu to trvá dvě hodiny a deset minut – tak rychle se nedostanete ani do Brna, když na Florenci nastoupíte do autobusu. Většina ostatních řeckých ostrovů leží mnohem dál, třeba cesta na Rhodos nebo na Krétu obnáší téměř tři hodiny v oblacích. Ale i to se dá hravě zvládnout...Letiště je situováno u hlavního města Kerkyra (nebo také Korfu), téměř v polovině východního pobřeží. Vzhledem k tomu, že severní a jižní cíp ostrova od sebe dělí cca 80 km, jde o velmi strategickou polohu. Mimochodem – zmíněný neoklasicistní Achilleion, plný soch a uměleckých předmětů s převážně antickými motivy, je od letiště vzdálen pouhých 9 km, tedy asi 20 minut jízdy.

Foto: Richard Sacher

Součástí Achilleionu, kde pobývala císařovna Sissi, jsou atraktivní zahrady, v nichž se lze kochat pohledem na skvostné sochy.

A když už byla řeč o hlavním městě, není od věci si je krátce představit. Byl by totiž hřích ho nenavštívit, stojí za minimálně půldenní výlet. Nejzajímavější je logicky jeho historická část, jež se v roce 2007 stala součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Dominantou je Stará pevnost z 10. století, jedná se o tzv. mořský hrad s příkopem. Ve městě se nachází i Nová pevnost, ta vyrostla v 16. století. Spatříte rovněž řadu kostelů a chrámů, nejznámější je zasvěcen svatému Spyridonovi. Patrně neminete ani Iónský parlament z 19. století, klasicistický zámeček Mon Repos a bývalé benátské divadlo, v němž od roku 1903 sídlí městská radnice. Největším lákadlem jsou krámky plné přitažlivého zboží, hodně žádané jsou olivový olej a kosmetika z oliv.

Foto: Richard Sacher

Stará pevnost v hlavním městě není jediným historickým objektem, který přitáhne vaši pozornost.

Nejvíc to žije v Moraitice a Sidari

A ze kterých letovisek si můžete vybrat? Ve svahu nad nádhernou písčitou pláží se rozprostírá Pelekas, jenž si zachoval atmosféru řecké vesničky. Agios Ioannis Peristeron proslavily překrásné východy slunce, písčito-oblázková pláž pyšnící se Modrou vlajkou a rozsáhlé olivové háje v okolí. Moraitika nadchne zejména milovníky vodních sportů a nočního života. O něco klidnější je sousední středisko Messonghi. V blízkosti slaného jezera Korisson leží Agios Georgios, kde to sice v noci příliš nežije, ale zato vás okouzlí písčitá pláž a olivové a borovicové háje.

Foto: Richard Sacher

Mezi Achilleionem a letoviskem Agios Ioannis Peristeron leží městečko Benitses, kde se lze vykoupat přímo u silnice.

Letovisko Gouvia se nalézá v zálivu, který je doslova vrostlý do okolní přírody, a tak je dobře chráněno před nepříznivými vlivy. Poblíž se nachází Dassia s 200 metrů dlouhou oblázkovo-písčitou pláží, taktéž oceněnou Modrou vlajkou. Středisko je spíše klidnější, avšak kousek odsud si zatančíte na diskotéce. Pýchou Kassiopi je kostel Panagia Kasopitra s freskami ze 17. století. Pláže jsou menší, kamenité nebo oblázkové, velké hotely tu ovšem neuvidíte. Letovisko Acharavi nabízí několik barů, obchodů a restaurací, děti a mládež ocení venkovní aquapark. Podstatně živější je Sidari, ležící 12 km směrem na západ. Tam se v noci každopádně nudit nebudete...

Inzertní sdělení:

Využijte některé z First Minute nabídek od CK Blue Style, která je specialistou na dovolenou v Řecku již 20 let. Ty největší slevy a výhody platí jen do 15.11. 2017. Více na www.blue-style.cz

Ceny u výše uvedených nabídek jsou aktuální ke dni 6. 11. 2017.

Výběr článků

Načítám