Hlavní obsah

Duhové hory v Utahu a Arizoně jsou jako z jiné planety

Novinky, Michael Švarc

Spojené státy americké se pyšní množstvím jedinečných přírodních úkazů. Méně známé než Grand Canyon nebo Yellowstone jsou duhové hory v Utahu a Arizoně, které pro svůj neotřelý mnohobarevný vzhled působí jako z jiné planety. Jejich původ je datován až do druhohor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Duhově zbarvené hory v Utahu Video: Newsflare, AP

 
Článek

Duhové hory, které jsou k nalezení hned na několika místech Utahu i Arizony jsou složené z takzvaného bentonitového jílu. Ten má mimo jiné tu vlastnost, že při styku s vodou silně bobtná a zvětšuje objem, píše agentura Newsflare. Při dešti se proto krajina mění ve velmi nepřístupnou, zem je rozbahněná a kdo se chce zbarvenými kopci pokochat, musí počkat ideálně na sucho.

Vlnící se kopce vznikly během období druhohor, konkrétně v juře. Tolik barevné jsou proto, že bentonit kromě vody dokáže absorbovat i vrstvy okolních minerálů a vytváří tak pruhy připomínající duhu. Jíl se v této části Ameriky rovněž těží, mimo jiné pro kosmetické účely.

Jednou z duhových pustin je Paria Badlands, která se nachází mezi obcemi Kanab v Utahu a Page v Arizoně. Jiným místem je zase White Pocket v Arizoně — obě místa se nacházejí poměrně blízko velmi známého útvaru zvaného The Wave neboli vlna.

Duhovou horu, která má obdobný geologický původ, mají také v Peru. Vinicunca se nachází v regionu města Cuzco a její nadmořská výška činí 5200 metrů. Pro svůj vzhled rovněž platí za oblíbenou turistickou atrakci, v minulém desetiletí se stala poměrně hodně navštěvovanou díky fotografiím, které proletěly internetem a sociálními sítěmi.

U Miami vyroste rozsáhlý podvodní park. Má pomoct s obnovou korálů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám