Hlavní obsah

Dubrovník prožívá noční můru, je bez turistů

Novinky, mšv

Dlouhá léta bojoval chorvatský Dubrovník s hordami turistů. Letos má ale jako mnoho dalších destinací zcela opačný problém - návštěvníků je málo, jen 30 procent z obvyklého počtu. V ulicích starého města je pusto a prázdnější jsou i restaurace, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dubrovníku klesl počet turistů na 30 procent oproti normáluVideo: Reuters

 
Článek

Dubrovník, jenž patří mezi nejnavštěvovanější chorvatské destinace, si letos na davy stěžovat opravdu nemůže. Oproti předchozím létům, kdy se často řešilo nevhodné chování turistů, je klid. Pro některé provozovatele až moc velký.

„Za tuhle sezonu máme v porovnání s loňskem jen desetiprocentní obrat na tržbách. Doufali jsme alespoň ve 20 až 25 procent, ale nestalo se tak, přestože je teď vrchol sezony a červenec měl patřit k nejsilnějším měsícům,“ postěžovala si Tiffany Cvjetkovic Rudenjaková, jedna z vlastnic restaurace Lanii v centru Dubrovníku.

V Chorvatsku to vypadá s nákazou lépe než u nás, říká český velvyslanec

Domácí

Rozdíl v počtech turistů je značný, šéfka místní turistické centrály Ana Hrnicová tvrdí, že v porovnání s loňskem dorazilo do města jen 30 procent turistů. Za sedm měsíců roku 2020 pokleslo množství návštěvníků o 13 procent. Dubrovník je totiž na rozdíl od jiných chorvatských destinací vysoce závislý na letecké dopravě, výletních lodích i kongresové turistice. Vše ale pandemie velmi ovlivnila.

Otevřená půlka hotelů

„Podle nejnovějších dat máme v Dubrovníku asi 8200 turistů, což je asi 30 procent toho, kolik jich u nás bylo loni. Hotelů je otevřeno lehce nad polovinu, ale neočekáváme, že by se v dalších dnech či snad týdnech otevíraly další,“ uvedla Hrnicová. Doplnila, že počty návštěvníků zvolna stoupají, zejména díky tomu, že do země mohli přicestovat Britové, kteří patří mezi nejčastější návštěvníky Dubrovníku.

„Tato sezona je velmi specifická a je těžké mluvit o konkrétních číslech. Samozřejmě se to vůbec nedá srovnávat s loňskem.  Zajímavé ale je, že nám přibývají rezervace ve velkém, ale nemáme otevřená všechna naše zařízení,“ vysvětlila mluvčí hotelové společnosti Adriatic Luxury Hotels Zrinka Marinovicová. Podle ní však stále existuje možnost, že do konce sezony bude zbylé ubytování otevřeno.

Téměř 20 procent chorvatské hospodářské produkce závisí na cestovním ruchu. Země doufá, že během letoška vydělá alespoň třetinu obvyklých příjmů. Ty loni vycházely asi na 12 miliard eur, v přepočtu na skoro 314 miliard korun.

Dubrovník patří v posledních letech mezi vyhledávané turistické cíle i z důvodu, že se v něm natáčelo množství scén populárního seriálu Hra o trůny stanice HBO.

Za dovolenou si zaplaťte sami, vyzývá kampaň bloggery a influencery

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám