Hlavní obsah

Dubaj uvolnila pravidla pro prodej alkoholu. Na pláži si ale stále nepřipijete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Dubaji zrušili začátkem roku 30procentní daň na alkoholické nápoje. Město chce tímto benevolentním krokem přilákat více zahraničních turistů a popasovat se tak s rostoucí konkurencí v regionu. Místní nemuslimské obyvatelstvo kvůli nákupu alkoholu pro osobní spotřebu už navíc nemusí platit licenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Dubaji dochází ke zmírňování pravidel ohledně alkoholu už nějakou dobu, uvádí BBC. Jeho prodej je například umožněn i během ramadánu a při pandemii fungovala i jeho rozvážka. Zrušení daně má pak město, potažmo celý emirát, ještě více zatraktivnit v očích turistů.

„Zakoupení vašeho oblíbeného nápoje je teď lehčí a levnější než kdykoli předtím,“ uvedl v minulém týdnu na Instagramu jeden z největších dubajských distributorů alkoholu, státní společnost Maritime and Mercantile International. Nemuslimští obyvatelé od letoška navíc licenci na koupi alkoholu pro domácí spotřebu pořídí zcela bezplatně. Lidé, kteří se hlásí k islámu, mají konzumaci alkoholu z náboženských důvodů zakázanou.

Podle agentury Reuters se se zrušením daně počítá zatím na zkušební období jednoho roku.

Přinese i negativa

CNN uvádí, že jde o zásadní krok, turisté by však měli pamatovat na to, že pití alkoholu na veřejnosti je i nadále zakázáno. Na pití na pláži či v parcích tak mohou lidé zapomenout.

I tak jde ale v muslimské zemi o poměrně nevídaný krok. Stojí za ním především snaha poprat se s konkurencí, která v oblasti Perského zálivu narůstá. Přitáhnout zahraniční návštěvníky se totiž snaží například i Saúdská Arábie, která začala před několika lety vydávat turistická víza a aktuálně rozjíždí mnoho projektů, které mají zemi zatraktivnit.

„Všechny společenské změny dělají z Dubaje atraktivní město pro dlouhodobý pobyt, nejen ten krátkodobý,“ míní profesorka Magdalena Karolaková z katedry humanitních a sociálních studií na Univerzitě Spojených arabských emirátů.

Podle profesorky však mohou změny přinést i několik negativ. Dosud například ve městě prakticky neexistovala kriminalita spojená s užíváním alkoholu, třeba řízení pod vlivem a podobně. O dlouhodobém zrušení daně tedy podle Karolakové rozhodne i to, jak se benevolentnější konzumace alkoholu promítne na chování lidí.

KVÍZ: Jak dobře znáte futuristickou Dubaj?

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám