Hlavní obsah

Do Středozemního moře se vracejí výletní lodě. Plavby mají striktní pravidla

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od neděle 16. srpna se do vod Středozemního moře začínají vracet výletní lodě. Jejich pasažéři ale musejí počítat se značně pozměněným konceptem plaveb a striktními pravidly, která mají zamezit šíření koronaviru. Značně omezen je třeba vstup na italskou pevninu a je třeba také počítat s testováním, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První lodí, která se po nucené odstávce vrátila na vlny, byla v neděli 16. srpna MSC Grandiosa. Ta je aktuálně na týdenní plavbě podél italského pobřeží a svou cestu zakončí v maltské Vallettě. Předseda společnosti MSC Cruises Pierfrancesco Vago uvedl, že všichni cestující i posádka byli před vpuštěním na palubu otestováni na covid-19.

„Během pauzy jsme se soustředili na vylepšení bezpečnostních a hygienických opatření,“ zkonstatoval Vago.

Plavby, na které aktuálně mohou vyrazit jen občané ze zemí schengenského prostoru, jsou jiné i v tom, že cestujícím nebude umožněno se v přístavištích volně rozprchnout. Prozkoumat pevninu půjde jen v rámci přísně organizovaných exkurzí s dalšími pasažéry a s minimálním kontaktem s veřejností.

„Se všemi opatřeními chceme našim hostům poskytnout co možná nejbezpečnější dovolenou,“ doplnil Vago.

Výletní plavby v ohrožení, ruší se termíny na příští rok

Cestování

Na moře se plánuje vrátit také společnost Costa Cruises, a to 6. září. Původně měly dvě lodě vyrazit na cestu podél Itálie se zastávkami na Maltě i v Řecku, nakonec to ale vypadá, že se plavby zúží pouze na Itálii a jedinými cestujícími budou zase jen Italové.

„Každá forma cestování je přirozeně riskantní, ale výletní plavby jsou více kontrolovaným prostředím než třeba letiště,“ uvedl Allan Jordan z magazínu Maritime Executive, jenž se tematikou výletních plaveb mimo jiné zabývá.

„Cestující budou monitorováni a budou limitováni, co se týče dalšího kontaktu,“ doplnil.

Turisty mnohde potřebují

Na návrat výletních lodí se těší i v některých destinacích, kde turisté nyní kvůli koronaviru chybí. Je to i případ sicilského Palerma. Starosta města Leoluca Orlando v prohlášení uvedl, že má radost, že se plavby pomalu vracejí.

„Výletní plavby hrají klíčovou roli v obnovení cestovního ruchu v Palermu, kde normálně registrujeme desítky tisíc příjezdů,“ řekl. Doplnil, že samozřejmě plně ctí veškerá bezpečnostní opatření stanovená vládou, ale i samotnými provozovateli.

Naopak Ernesto Tedesco, starosta města Civitavecchia, které je jakousi vstupní branou k Římu, vyjádřil už dříve určité obavy a uvedl, že své občany ochrání za každou cenu. Původně nechtěl do přístavu lodě pouštět vůbec, pak svůj postoj zmírnil, když uvedl, že pasažéři budou monitorováni a kontrolováni.

„Je na výletních společnostech, aby dohlédly na to, že žádný cestující neopustí palubu, pokud nebude na organizované exkurzi,“ doplnil.

„Nezapomeňme, že už nyní je volný pohyb lidí, protože potřebujeme restartovat naše životy a ekonomiku, takže se nemůžeme uzavřít před světem. Monitorovat celou situaci je však klíčové a přesně to budeme dělat,“ uzavřel Tedesco.

Rio znovu otevřelo turistické atrakce, včetně obří sochy Krista

Cestování

Některé společnosti ale výletní plavby ruší, a to i na příští rok. Lodě zřejmě ještě nějaký čas nevyjedou například v Karibiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám