Hlavní obsah

Do papežova letního sídla vozí hosty zvláštní vlak

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Castel Gandolfo, ležící asi 25 kilometrů jižně od Říma, se díky svému příjemnému klimatu stalo od první poloviny 18. století místem, kde papežové trávili léto. Vyhnuli se tak vedrům v Římě. Před více než 2700 lety stálo na místě Castel Gandolfa legendární město Alba Longa, kde se narodili zakladatelé Věčného města Romulus a Remus.

Foto: Profimedia.cz

Castel Gandolfo

Článek

Během posledních dvou let však apoštolský palác postavený okolo roku 1630 papežem Urbanem VIII. zeje prázdnotou. „Nejezdím do Castel Gandolfa, protože mám v Římě tolik práce,“ vysvětlil papež František. Dodal ale, že by nechtěl, aby „toto bohatství a krása zůstaly uzavřeny“. Jako vždy u Františka nezůstalo u slov.

Uvnitř Vatikánu funguje malé nádraží Svatého Petra. Donedávna zůstávalo vyhrazeno církevním hodnostářům a oficiálním návštěvám. Od počátku září z něj každou sobotu vyjíždí moderní vlak italských státních železnic. 280 cestujících dopraví do Castel Gandolfa — z tamního nádraží návštěvníky odvezou do apoštolského paláce, kde si mohou prohlédnout prostory, v nichž 51 hlav katolické církve trávilo letní odpočinek, včetně balkónu, z něhož věřícím žehnali.

Foto: Profimedia.cz

Obrovské pečlivě udržované zahrady u papežského letního sídla

V areálu se nachází sbírka dobového nábytku i uměleckých předmětů. Nechybějí ani portréty všech papežů: vyniká obraz Františka — je zachycen ve velmi prostém bílém hávu s jednoduchou černou obuví, což ostře kontrastuje s luxusními hedvábnými a zlatě pošitými střevíci jeho předchůdců. Návštěvníci mohou navštívit i přilehlý park a pěstěnou zahradu s fontánami, odkud je nádherný výhled na jezero Albano. To měří 55 hektarů.

Nechybí ani vinice

Uvidí i malou farmu, z níž každé ráno vyjíždí dodávka s čerstvou zeleninou, vejci i sýry do kuchyně domu Svaté Marty ve Vatikánu. Papež Jan Pavel II. tu nechal zřídit i úly. Mají tu i malou vinici.

Cena návštěvy Gastel Gandolfa zahrnuje i prohlídku vatikánských muzeí a Sixtinské kaple. Stojí to 40 eur, rodiny mají slevu. Návštěvu lze objednat na webových stránkách museivaticani.va. Papežova iniciativa měla okamžitý úspěch — do Castel Gandolfa je nyní až do konce října vyprodáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám