Hlavní obsah

Do Beverly Hills za milionáři a do hotelu, kde se natáčela Pretty Woman

Právo, Petr Veselý

Hned za cedulí Beverly Hills cítíte sílu peněz. Je čistější než Hollywood, trávníky tu mají udržované a keře sestřižené. Bezmála v každé ulici najdete trochu jiné stromy. Věhlas této čtvrti nastartovali zřejmě herci Mary Pickfordová, Douglas Fairbanks a Charles Chaplin. Pořídili si tady domy. A následovaly je další hvězdy.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlášené pláže v Santa Monice

Článek

Dnes se stala jednou z oblastí s největší koncentrací milionářů v USA. Občas se o ní ironicky mluví i jako o ložnici Hollywoodu. Má své vlastní zákony a předpisy. Stala se nezávislou na L. A. Kolem slavné nákupní třídy Rodeo Drive roste koncentrace luxusních aut včetně rolls-royců.

Míjíme nablýskané obchody s kosmetikou, šperky nebo s módními novinkami předních světových značek, stejně jako špičkové restaurace. Před obchodem Bijan stojí jeden z nejdražších sériově vyráběných sporťáků, Bugatti Veyron ve žlutomodrých barvách. Přijde na více než 25 000 000 Kč a jezdí přes 400 km/h.

Foto: Petr Veselý, Právo

Slavný Bugatti Veyron jako poutač před luxusním butikem Bijan v Beverly Hills.

Luxusní butik Bijan je občas označován za nejdražší obchod na světě. Jeho tvůrce a majitel, Bijan Pakzad, který emigroval z Íránu do USA v 70. letech, zemřel loni na mozkovou mrtvici. Firma však funguje dál. A úspěšně. Když se podíváte na výlohu, kdo jsou klienti butiku, vidíte jedno slavné jméno za druhým, včetně politiků, finančníků a hvězd showbyznysu. Zákazníky jsou prý i někteří módní návrháři.

U modelů budete marně hledat cenovky. Cena je něco, co tady nehraje žádnou velkou roli. Dovnitř navíc nelze vejít jen tak. Zákazníci se obvykle musí objednat, aby se jim personál mohl patřičně věnovat.

Foto: Petr Veselý, Právo

Hotel, ve kterém se natáčela Pretty Woman

Na konci Rodeo Drive stojí obrovský hotel bez označení. Jeho jméno najdete na malé lesklé ceduli u vchodu. Proč až tam? Každý přece ví, že tohle je vyhlášený Beverly Wilshire Hotel, v jehož kulisách se odehrával kasovní trhák Pretty Woman s Julií Robertsovou a Richardem Gerem.

Foto: Petr Veselý, Právo

Hotel, ve kterém se natáčela Pretty Woman

Okružní jízda za katastrofami

Zdejší agentury i někteří průvodci nabízejí v Beverly Hills projížďku kolem domů filmových hvězd. Můžete se k nim vypravit i sami se speciální mapou. To, co však uvidíte, budou hlavně zahrady, v horším případě jen ploty a vysoké brány.

Lepší to není ani s okružní jízdou po katastrofách, ke kterým došlo tady a v blízkém okolí. Třeba k domům, na které se zřítil se svým letadlem miliardář Howard Hughes a zázračně přežil. Nebo k vile, ve které dcera filmové hvězdy Lany Turnerové probodla nožem milence své matky.

Anebo k bývalému sídlu režiséra Romana Polańského, kde Charles Manson přikázal členům své sekty, aby zavraždili jeho těhotnou manželku, herečku Sharon Tateovou, a další lidi. Bylo to krveprolití, které vyděsilo Hollywood. Kdo se nemůže nabažit senzací, může tuto objížďku absolvovat v pohřebním voze místo běžného mikrobusu.

Pokud byste měli chuť vyrazit večer na romantickou procházku, počítejte se zvýšenou pozorností policistů. Čtvrť je sice relativně bezpečná, ale chodit po ní pěšky je podezřelé. Tady se zásadně jezdí autem.

Na plážích Pobřežní hlídky

Po modrém nebi svištěly bílé mráčky a my stáli v zátoce s dlouhými bílými plážemi. Přijeli jsme do věhlasné Santa Moniky. Idyla však rychle skončila. Zvedl se vítr, zatáhla se obloha a na pláž dorážela zpěněná mořská voda.

Zdejší azurové nebe a bílý písek dokonale zpopularizovali opálení hrdinové z televizního seriálu Pobřežní hlídka. Stal se s 1,1 miliardy diváků nejsledovanějším seriálem všech dob. Jeho tvůrci prý chtěli zaujmout hlavně tím, že se v něm budou prohánět krásní mladí lidé, a nějaký ten děj se už vymyslí.

Foto: Petr Veselý, Právo

Klasická vilka z Beverly Hills

„Ačkoliv se odehrával přímo v Santa Monice, řadu scén museli filmaři natočit na Floridě,“ vysvětloval nám Michal Kužel, ředitel America Tours. „Není tady tak průzračná voda, nejsou tu ani jeskyně a řada dalších věcí, které se v seriálu objevovaly.“

Vydali jsme se na molo Santa Monica Pier. Lidé sem rádi chodí na procházky. Kvůli obchodům, restauracím, ruskému kolu a dalším atrakcím, ale hlavně kvůli hezké vyhlídce. Mohou odtud pozorovat Pacifik i západ slunce. Noří se tady do mořské hladiny, případně za kopce hor na severu.

Geniální umělci i žongléři s motorovými pilami

Došli jsme na konec mola. Sluneční paprsky se prodíraly rozervanými mraky a rozsvítily obrysy hor nad zátokou Malibu. Tahle drsná krása měla daleko ke kýči běžných západů slunce, ale ta scenérie byla stejně nádherná jako divoká.

Foto: Profimedia.cz

Legendární Čínské divadlo, kde se koná řada filmových premiér.

Napravo od mola bychom se mohli vydat směrem na Malibu do Gettyho muzea, nabitého nádhernými uměleckými sbírkami, nalevo pak do čtvrti Venice. Na zdejší promenádě plné krásek a svalnatých mladíků narazíte vedle útulných kaváren a obchodů se suvenýry také na pouliční muzikanty, polykače ohně nebo žongléry s motorovými pilami. Kontrast možností při odbočení vpravo a vlevo mě pobavil.

Setmělo se a my jsme vyjeli Griffithovým parkem nahoru až k místní hvězdárně (Griffith Observatory). Z vrcholku kopce jsme pozorovali světla ulic v Los Angeles, které se křižují v pravých úhlech. Připomínalo mi to pohled z letadla, které přistává na zdejší letiště. Stačilo se jen krátce rozhlédnout, aby bylo jasné, co všechno jsme nestihli a proč by bylo zajímavé se sem zase někdy vrátit.

Užitečné weby

Řadu zajímavostí i praktických fakt o cestě do USA najdete na internetových stránkách, případně na www.mzv.cz a www.cestovani-po-usa.cz. Stránky Universal studia jsou: www.universalstudioshollywood.com, města L. A. pak: www.losangeles.com a www.ci.la.ca.us.

Reklama

Související témata:

Související články

Cesta do Ďáblova chřtánu vodopádů Iguazu

V městečku Iguazu jsme přistáli asi po třech hodinách letu. Argentinská letecká společnost nás na palubě pohostila místními sušenkami a směšně malým balíčkem...

Výběr článků

Načítám