Hlavní obsah

Divoká Oslava se stala od prosince novou rezervací

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaňonové údolí řeky Oslavy pod Náměští nad Oslavou na Třebíčsku připomíná divočinu amerického Klondiku, a proto je vyhledáváno nejen turisty, ale také trampy. Od 1. prosince je tato oblast novou Národní přírodní rezervací Divoká Oslava, čímž se zvyšuje její ochrana.

Foto: AOPK

Oblast Divoká Oslava je domovem vzácných rostlin a živočichů.

Článek

V budoucnu by stejným způsobem měl být chráněn také nedaleký soutok řek Oslavy a Chvojnice. Pokud se tak skutečně stane, nedávný záměr vybudovat přehradu na Oslavě u obce Čučice zřejmě zcela padne, protože nádrž by mohla zaplavit státem nově chráněné říční údolí.

Tok Oslavy pod Náměští, který patří podle milovníků přírody k nejkouzelnějším místům na Moravě, byl až dosud součástí přírodní rezervace nazvané Údolí Oslavy a Chvojnice. Statut národní přírodní rezervace (NPR) je ale mnohem vyšší.

V Brdech je chráněný skalní srub

Cestování

To je hlavní důvod, proč ochranáři prosadili, že dvě místa v dosavadní přírodní rezervaci budou vyhlášena novými národními přírodními rezervacemi. Nyní je tou první Divoká Oslava. Až k ní přibude nová Národní přírodní rezervace Soutok Oslavy a Chvojnice, původní rezervace bude zrušena. Přírodní rezervaci, tedy tu původní, spravuje Jihomoravský kraj i kraj Vysočina.

Nová kempoviště už nejspíš nevzniknou

Správcem nové národní přírodní rezervace bude správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy ve Žďáře nad Sázavou. S odbornou přípravou nové rezervace pomáhali pracovníci a strážci Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, který je nejstarší chráněnou lokalitou na Moravě.

Divoká Oslava není zdaleka jen o řece deroucí se dravě vpřed úzkým kaňonem. Odborníci poukazují na to, že je domovem mnoha vzácných rostlin a živočichů. Na území nové NPR je mnoho trampských srubů a působí v ní i trampské osady, jako např. T. O. Podkova.

Ochranný režim nové NPR by neměl trampské osady zaskočit, protože o přípravě NPR byli v minulosti jejich členové z řad strážců z Moravského krasu informováni. Mělo by nyní dojít ke spolužití a ke spolupráci trampů s AOPK ČR. Ochranáři předpokládají, že počet srubů a kempovišť v NPR bude zakonzervován a nové již nebudou moci vznikat.

Nosorožci ze Dvora už žijí v přírodě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám