Hlavní obsah

Nosorožci ze Dvora už žijí v přírodě

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Tři z pěti kriticky ohrožených nosorožců černých, kteří byli v červnu převezeni ze Safari Parku Dvůr Králové do národního parku Akagera ve středoafrické Rwandě, již žijí ve volné přírodě. Zbylé dva čeká tento krok v blízké budoucnosti.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nosorožci černí ještě ve Dvoře Králové před cestou do africké domoviny.

Článek

Pětice nosorožců, z nichž tři pocházeli ze Dvora Králové, další ze zoo Flamingo Land ve Velké Británii a z dánské zoo Ree Park Safari, má přispět k posílení populace zvířat vyhubených v 90. letech minulého století v souvislosti s občanskou válkou ve Rwandě a přinést do ní genetickou pestrost.

Evropští nosorožci dorazili do Rwandy

Věda a školy

„Vypuštění nosorožců ze zoologických zahrad do volné přírody je dokladem, že chov vzácných zvířat v lidské péči může významně přispět k jejich ochraně v divočině,“ míní Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku. Jak prozradil, vypuštěna byla trojice nejmladších nosorožců, tedy samice Jasiri a Olmoti a samec Mandela.

Poslední několik set jedinců

Nosorožci se pohybují volně v otevřeném terénu a v křovinách, zatím se jim daří dobře a potravu si obstarávají sami. Park je hlídán ozbrojenými strážemi a sledována je i kondice vypuštěných zvířat, stejně jako to, co okusují. Pokud by bylo potřeba, budou přikrmena. Ošetřovatelé v parku ale doufají, že to nebude potřeba, protože v Akageře je právě roční období, které nosorožcům nabízí velké množství čerstvého okusu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Samec Many

„Trojice se do volné přírody dostala z vypouštěcího výběhu, což je vlastně oplocený velký kus křovinné savany. Do něj byla teď přesunuta samice Jasmína, jež by mohla výběh opustit v nejbližších dnech. Hned po ní bude následovat Manny, který je zatím v ohradě, zvané boma, a k dispozici má velký výběh ohrazený kameny, jenž na bomy navazuje,“ dodal Rabas.

Všichni nosorožci přesunutí do Afriky jsou takzvaného východního poddruhu, jehož ve volné přírodě žije odhadem posledních několik set jedinců. Všech nosorožců černých v přírodě zbývá kolem 5 tisíc. Záchranu těchto zvířat mohou lidé v Česku podpořit například prostřednictvím DMS.

Reklama

Výběr článků

Načítám