Hlavní obsah

Deset nejkrásnějších nádraží v České republice pro rok 2011

Desítka nejkrásnějších vlakových stanic letošního roku je na světě. Rozhodla o ní odborná porota pátého ročníku soutěže Nejkrásnější nádraží v České republice. O absolutním vítězi můžete rozhodnout i vy, a to do konce května.

Článek

Porota soutěže, kterou pořádá Asociace Entente Florale CZ, vybrala deset nejkrásnějších nádraží z návrhů a tipů, které posílali lidé. Mezi finalisty se probojovala nádraží v Uherském Hradišti, Rynolticích, Boskovicích, Hořicích, Horažďovicích, Merklíně, Holubově, Měchenicích, Hnojníku a Martinicích.

Měchenice

Původně průmyslová trať se železničním příhradovým mostem z roku 1897 pro přepravu dřeva, surovin pro modřanský cukrovar a papírny ve Vraném se stala důvodem vzrůstu turistického ruchu v Posázaví. Trať slouží k pravidelné přepravě i jízdám historických vlaků.

Holubov

Malinké nádraží z roku 1891 se nachází na úpatí hory Kleť v CHKO Blanský les a je východiskem do turisticky zajímavých a poznávacích lokalit. Rekonstruovanou budovu, dříve ve vlastnictví Českých drah, má v nájmu obec.

Horažďovice předměstí

Nádraží z roku 1868 se původně jmenovalo Babiny a leží na hlavní trati PlzeňČeské Budějovice v okrese Klatovy. Je startovním místem do turisticky oblíbeného Pošumaví.

Merklín

Rekonstruovaná výpravní budova v Karlovarském kraji ve vlastnictví obce nabízí v prvním patře byty, v přízemí informační středisko, malé muzeum, dopravní kancelář a místnost pro drážní dělníky. Okolní devastované pozemky byly přeměněny na parčík s altánkem, skatepark a dětské hřiště.

Rynoltice

Železniční stanice v Lužických horách je vyhledávaná i filmaři. Soubor nádražních staveb představuje výjimečně dochovaný soubor budov Ústecko – teplické dráhy ATE z roku 1900. U nádraží je rozlehlý park s lavičkami a nově opravená stylová čekárna.

Martinice v Krkonoších

Železniční stanice v okrese Semily se nazývá Pojizerský Pacifik. Nádraží z roku 1871 s velice cennou architekturou je vyhledáváno pro některé unikáty – například nejvyšší počet mechanických návěstidel. Je jedním z posledních nádraží s unikátním originálním elektromechanickým systémem zabezpečení. Obec podporuje iniciativu vyhlásit nádraží technickou památkou…

Hořice v Podkrkonoší

I v prostorách nádraží ČD se snoubí historie kamenného města s požadavky dopravy a dobře provedenou rekonstrukcí výpravní budovy i nádraží, která citlivě respektuje původní historický ráz a dějiny města. Nádraží je doplněné nezbytnými symboly města Hořice, sochami.

Hnojník

Hnojník je železniční zastávka a nádraží v Moravskoslezském kraji na úpatí hory Goduly. Typický objekt malého nádraží z přelomu 19. a 20. století zapadá do architektury obce i přírodního prostředí. Nádraží bylo společně s některými dalšími podobnými objekty citlivě k historickému detailu i současným potřebám rekonstruováno a doplněno o potřebné prvky.

Uherské Hradiště

Uherskohradišťské nádraží představuje uzel železničních tratí č.340 a 341 ve Zlínském kraji. Bylo vybudováno v roce 1930 na základě návrhu architekta Karla Dvořáka s typickou slováckou výzdobou autorky Růženy Falešníkové z Tasova. V roce 2004 proběhla rekonstrukce výpravní budovy ČD a tato byla oceněna titulem Stavba roku 2004 města Uherského Hradiště.

Boskovice

Příjemné nádraží bez výrazného architektonického stylu a historie na střední Moravě, ležící na trati č. 262 Česká Třebová – Chornice - Skalice nad Svitavou. Je východiskem do letovisek odpočinku a turistických oblastí Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Rozhodněte o vítězi

Smyslem soutěže Nejkrásnější nádraží je zlepšit prostředí železničních nádraží, stanic a zastávek a zvýšit zájem veřejnosti o železnici a o cestování vlakem.

O absolutním vítězi rozhodne v květnovém hlasování veřejnost. Výsledek bude slavnostně vyhlášen 17. června 2011 v Senátu.

Svůj tip na vítěze můžete poslat i vy, a to na emailovou adresu nejkrasnejsinadrazi@cd.cz nebo na běžnou adresu: Asociace EF CZ – Souznění, budova ředitelství NKP Vyšehrad, V pevnosti 159/5b, 128 00 Praha.

Anketa

Které z nádraží se vám nejvíc líbí?
Boskovice
5,1 %
Holubov
13,2 %
Horažďovice
3,5 %
Hořice
4,6 %
Hnojník
4,3 %
Martinice
4,8 %
Merklín
3,9 %
Měchenice
4,2 %
Rynoltice
24,3 %
Uherské Hradiště
32,1 %
Celkem hlasovalo 22103 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám