Hlavní obsah

Deggendorf – německé město kultury i sportu

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavá historie a architektura, kvalitní turistické zázemí, sportovní a kulturní nabídka, výhodná dopravní poloha s dálničním spojením do Regensburgu i Mnichova, říční přístav i zázemí pro firmy a společnosti.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Na návštěvě v salónu Hundinger Goldgraber.

Článek

To vše je devizou německého města Deggendorf, jen 60 km od hranic. Město je považováno za bránu do Bavorského lesa.

Kongresové centrum nezklame

Dominantou čtyřicetitisícového města u Dunaje je náměstí s historickou radnicí.

Ačkoliv byla plně dokončena v roce 1530, její nejstarší části, kaple a věž, jsou zmiňovány už ve století jedenáctém. Dnes radnice slouží především k reprezentačním účelům.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Symbolem Deggendorfu je kašna vrhačky knedlíků. Vypovídá příběh z roku 1266, kdy žena tehdejšího starosty zahnala knedlíkem nepřátelského špeha. Tím zachránila město před vpádem dobyvatelů.

Z náměstí je to jen skok k řece Dunaji, na jejímž břehu si návštěvník vychutná pohodu při sledování lodního provozu, v němž se mísí velké parníky s malými sportovními loďkami. Může si ale i zasportovat, vyznavačům bicyklů doslova nahrává síť cyklistických cest.

Zajímavostí je kulturní čtvrť s knihovnou, kulturním sálem ve zbylých zdech bývalého kapucínského kláštera a dvěma muzei. Moderní doba přinesla další potřeby a přispěla ke vzniku Kongresového centra, dvou moderních hal s pestrou nabídkou kulturních a dalších pořadů, od hudebních a divadelních přes výstavy a veletrhy po kongresová setkání, přitom řady z nich se často účastní folklórní soubory a drobní podnikatelé z Čech a Moravy. Za všechny akce jmenujme Bavorsko-český kulturní týden nebo bavorsko-český bleší trh.

Za plotem hledí lamy, den provoní pizza

Nejen město však potěší návštěvníky svou otevřenou náručí. Turisté se mohou uchýlit do lůna okolní přírody, tady ale pozor, protože terén prudce stoupá a v krátké chvíli překlenuje 800 m. V létě tak přijde vhod golfová hůl, zatímco v zimě lyžařská výstroj.

Nedaleko se rozkládá malebné údolí Lallinger Winkel, kde najdete oddechový Feng-Shui-Park s úžasnou atmosférou. Příjemný den lze strávit na nedaleké zemědělské usedlosti Bayernwald Alpakas – Establo, kde na vás za plotem hledí lamy a den vám provoní čerstvě upečená pizza.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Na usedlosti Bayernwald Alpakas – Establo si můžete upéct pizzu. Klobouk nebo korále si tu vyrobíte z vlny lam.

Při pravidelných akcích si zájemci vyrobí plstěný klobouk nebo náhrdelník, samozřejmě z vlny zdejších lam. A u pece na dvoře statku se občas sejde celá vesnice ke společnému pečení chleba.

Za zmínku stojí také kovbojská vesnice Hunding, kde se konají známé zlatokopecké slavnosti Hundinger Goldgräberfest s pravým kovbojským rodeem. To vše na vás čeká v tomto malebném koutě Lallinger Winkel.

Nelze zapomenout ani na farmu Gut Aiderbichl, vlastně záchrannou stanici různých domácích zvířat, k nimž byl osud nemilosrdný a která zde našla svůj nový domov.

Atraktivní trasy

Výlet pak můžete završit posezením v jedné z nesčetných deggendorfských kaváren anebo v perfektním aquaparku Elypso.

Cesta do Deggendorfu nabízí zajímavosti už na české straně. Vydáte-li se přes Folmavu, můžete si kousek za Draženovem odskočit na Hrádek nad obcí Újezd. Příliš času vám zajížďka nezabere a odměnou vám bude pohled na majestátní Kozinův pomník či příjemný výhled na domovinu Chodů. Využít můžete i pohostinnosti Chodské chalupy s krojovanou obsluhou.

Cestou zpět se pro změnu můžete vydat přes hřeben předního Bavorského lesa na Všeruby a zastavit se u pomníku Boženy Němcové.

Přibližně na půli cesty mezi Deggendorfem a hranicí se nabízí skvělý zážitek na atraktivní vyhlídkové terase Waldwipfelweg nad korunami lesních velikánů s úžasným výhledem až do Alp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám