Hlavní obsah

Dechberoucí půvab ledovcových obrů

Novinky, fis

Svojí monumentálností budí respekt a už léta přitahují badatele a dobrodruhy. Hladké i ostré hrany ledovců inspirují také fotografy. Ledovou říši tak mohou obdivovat i ti, které výprava například do mrazivého Grónska neláká.

Foto: Michael J. Quinn, Profimedia.cz

Úchvatné snímky amerického fotografa zachycují ryzí přírodu Grónska.

Článek

Na dovolené se tady příliš nezahřejete. Respektive vůbec ne. Cesta do Grónska je ovšem lákadlem z úplně jiného důvodu. Prohlédnout si zblízka bílomodrou ledovcovou přírodní galerii je zážitkem, který se cestovatelům vrývá hluboko pod kůži.

Foto: Michael J. Quinn, Profimedia.cz

Každý ledovec má osobitý vzhled.

Stejně tak ohromily obří ledovce devětačtyřicetiletého fotografa Michaela J. Quinna z amerického Colorada. Ten propadl jejich kouzlu v roce 2010 na Islandu. Nedávno Quinn vytvořil sérii fotografií ze své třídenní expedice na východě Grónska. Navštívil Scoresby Sund, největší fjord světa, který je branou do dechberoucího ledovcového království.

Foto: Michael J. Quinn, Profimedia.cz

Gigantický ledovcový masiv zdobící východ největšího ostrova světa.

Quinn, kterého oslovil britský deník Daily Mail, si v blízkosti ledovců prý připadal malý a bezvýznamný. Není divu, některé by se svojí výškou vyrovnaly patnáctipatrové budově.

Quinnovi se líbí, že je každý ledovcový útvar originální — má unikátní tvar, velikost, barvu i povrch. To je ostatně vidět také na jeho snímcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám