Hlavní obsah

Dánsko zvažuje zavedení ekologické daně na letenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánská vláda minulý čtvrtek navrhla zavedení ekologické daně na leteckou dopravu. Její průměrná výše by byla 100 dánských korun (zhruba 330 českých korun), vybrané peníze by měly pomoct s transformací leteckého odvětví. Země má totiž ambici, že bude do roku 2030 na všech domácích spojích využívat udržitelné palivo.

Foto: Profimedia.cz

Za létání si Dánové zřejmě připlatí několik set korun (ilustrační foto).

Článek

Daň na letenky by měla do státní kasy přinést ročně 1,2 miliardy dánských korun (3,9 miliardy Kč), přičemž polovina částky by šla na financování alternativních paliv, jako je vodík nebo technologie zvaná power-to-X, informuje CNN. Druhá polovina vybrané daně by putovala na pomoc starším lidem.

Vládní návrh počítá s tím, že daň na letenky by se postupně zaváděla od roku 2025. V roce 2030 by pak výše poplatku byla zhruba 200 českých korun pro cestování v rámci Evropy, za středně dlouhé lety by se platilo v přepočtu 780 korun a za daleké cesty přes 1200 korun.

„Letecký průmysl v Dánsku musí, stejně jako jakékoli jiné odvětví, snížit svou environmentální zátěž a jít vstříc zelenější budoucnosti,“ uvedl ministr pro životní prostředí Lars Aagaard. Vláda chce spustit první linky, na nichž se bude používat výhradně udržitelné palivo, právě v roce 2025, informuje CNN.

Dánsko se řadí k evropským zemím, které se otázkou ekologie a ochrany klimatu výrazně zabývají. V Kodani před několika lety například otevřeli revoluční spalovnu, která dokáže šetrným způsobem přeměnit odpad na energii.

O nejtajemnějším místu Kodaně mnoho turistů neví. Vládne tady tma a vlhko

Cestování

Kodaňská starostka vyzvala turisty, aby nekupovali drogy ve svobodomyslné čtvrti

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám