Hlavní obsah

Cookovy ostrovy se chtějí přejmenovat, nelíbí se jim koloniální název

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Cookových ostrovech zvažují změnu jména. To současné, které odkazuje ke koloniální éře a britskému objeviteli Jamesi Cookovi, se jim totiž nelíbí. Obyvatelé by raději viděli nějaké nové, které by lépe odráželo tamní polynéskou kulturu. Podle serveru Daily Mail bylo navrženo kolem 60 nových jmen, kterými se nyní zabývá speciální komise.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na Cookových ostrovech

Článek

Maličké tichomořské souostroví bylo pojmenováno po britském objeviteli Jamesi Cookovi v roce 1835 a desítky let bylo součástí Britského impéria. Jeho současný status je relativně složitý. Cookovy ostrovy jsou volně přidruženy k Novému Zélandu, který zodpovídá za jejich ochranu, přesto jsou na něm a jeho zákonech nezávislé.

Jelikož jsou původní obyvatelé Maoři, mělo by nové jméno vycházet z jejich domorodého jazyka. Problémem se zabývá speciální komise, jejímiž členy jsou i lidé s hlubokými znalostmi místních tradic. „Jsem rád, že můžeme pro naši zemi najít nové jméno, které lépe vystihne naši polynéskou podstatu,“ uvedl vicepremiér Mark Brown. „Prvním krokem je nicméně zjistit, jaký názor na to mají naši obyvatelé,“ doplnil.

Podle předsedy komise Dannyho Mataroa by nové jméno mělo reflektovat dědictví země, lid, ale i silnou křesťanskou víru. Tu na ostrovy nicméně donesli právě kolonizátoři a misionáři. „Je načase, abychom rozhodli o vlastním jméně. Název Cookovy ostrovy nám vnutili, když byl zanesen do map kartografy,“ doplnil Mataroa pro agenturu Reuters.

Aktuálně je navrženo zhruba 60 nových jmen, mezi nimi například Rangiaroa, což v překladu znamená Láska z nebe, či Raroatua, Před Bohem stojíme. Favoritem ale může být Avaiki Nui, což je populární, nikoli však univerzálně akceptovaný název souostroví. Předpokládá se, že nové jméno budou obyvatelé schvalovat v referendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám