Hlavní obsah

Co činí lidi šťastnými, ukazuje nové kodaňské muzeum

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalézt trochu radosti může být letos pro mnoho lidí těžké. Trochu povzbuzení nabízí návštěvníkům nové kodaňské muzeum, které se točí právě kolem štěstí. Nejde ovšem o atrakci, která by tento pocit převáděla do vizuální podoby. Muzeum ukazuje, jak se pohled na štěstí měnil v průběhu historie nebo jak se dnes liší v závislosti na regionu, píše CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muzeum je nejnovějším přírůstkem Institutu pro výzkum štěstí, nezávislé organizace, která pomocí vědy a statistik zjišťuje, proč jsou některé společnosti zkrátka šťastnější než jiné. Ve svých publikacích zkoumá například, jaký vliv má na pohodu národa politická situace, nemoci nebo i vyšší míra znečištění vzduchu.

Podle šéfa institutu Meika Wikinga, mimo jiné autora knihy o dánském životním stylu hygge, je otevření muzea výsledkem několikaletých úvah, jak lidem blíže zprostředkovat práci celého týmu. „Myslím, že si často představují náš institut jako kouzelné místo — místnost plnou štěňátek a zmrzliny — ale jsme jen skupina osmi lidí s počítači, kteří analyzují data,“ vysvětluje Wiking.

„Řekli jsme si, proč nevytvořit místo, kde se lidé mohou o štěstí dozvědět z různých perspektiv, výstavu, kde mohou zjistit, na čem pracujeme.“

Udělat si lepší obrázek

Muzeum, které se otevřelo kvůli pandemii koronaviru až v červnu, návštěvníkům ukazuje, jak lidé z různých koutů světa hodnotí úroveň štěstí, a proč je v některých státech tento pocit větší než v jiných. Podle Wikinga je markantním faktorem například důvěra ke spoluobčanům nebo v politické instituce.

Co je sakra hygge aneb 7 důvodů, proč navštívit Kodaň

Cestování

V muzeu ovšem nejde jen o tvrdá data a edukaci. Lidé z celého světa institutu zaslali také artefakty, které jim samotným připomínají štěstí nebo ho v nich vyvolávají. Většinu z nich si mohou návštěvníci prohlédnout a dát si tak lépe do kontextu, jak se na štěstí nahlíží v různých koutech planety.

„Můžeme být Dáni, Mexičané, Američané nebo Číňani, ale především jsme lidé. Ke štěstí nás pohání stejná motivace, ať už jsme odkudkoli a snad to lidé na výstavě uvidí,“ vysvětlil Wiking.

Muzeum se dále také zabývá otázkou, proč právě severské země patří mezi ty nejšťastnější na světě, jak vyplývá z výročních zpráv World Happines Report, které sestavuje jeden z odborů Organizace spojených národů. Například Dánsko se drží na předních příčkách, většinou ve společnosti dalších skandinávských států.

„Myslím, že pro cizince je to docela hádanka,“ myslí si dánská psycholožka Marie Helweg-Larsenová. „Tyto země dělají věci, které si jiní se štěstím nespojí. Jde například o placení vyšších daní, žití ve studeném počasí, kdy navíc prožíváme dlouhá období tmy,“ tvrdí psycholožka. „Rozhodujícím faktorem u štěstí je důvěra,“ vysvětluje.

Wiking dodává, že pokud mu práce v institutu něco ukázala, pak to, jak jsou lidé neskutečně odolní. „Když sledujeme lidstvo v průběhu dějin, vidíme, jak dokážou překonat výzvy, které k nim přicházejí. Je samozřejmě důležité být optimista, ale podle mě dokážeme překonat i tyto časy,“ uzavřel s odkazem na pandemii.

Pohodový styl hygge zpříjemní dny strávené doma nebo v karanténě

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám