Hlavní obsah

Čínští turisté pořádají nájezdy na východoevropskou vesnici. Může za to jogurt

2:04
2:04

Poslechněte si tento článek

Stovky čínských turistů každoročně míří do nenápadné bulharské vsi Momchilovtsi. Láká je tam tradiční festival oslavující lokální jogurt. Ne náhodou sdílí obec jméno s populární čínskou značkou jogurtových nápojů, a tak návštěvníci z Asie prahnou vyzkoušet produkt v té nejryzejší podobě na vlastní kůži.

Foto: Profimedia.cz

Obec Momchilovtsi se nachází nedaleko řeckých hranic.

Článek

Vesnice v pohoří Rodopy leží v blízkosti řeckých hranic. V druhé polovině léta tu propukají oslavy jogurtu a dalších mléčných výrobků, doprovází je pěvecká či dudácká vystoupení. Tradiční spektákl je velkým tahákem pro čínské turisty, kteří do obce míří po stovkách, informuje server Independent.

„Bulharský jogurt je v Číně velmi populární, takže ho chceme ochutnat v čisté formě,“ uvedla 37letá Ke Lin.

Do odlehlé vesnice v horách si turisté nacházejí cestu od roku 2009, kdy čínská mlékárenská společnost importovala místní mléčné bakterie do Asie a začala s jejich pomocí vyrábět nápoje. Ty jsou dnes k nalezení ve většině čínských supermarketů.

Má zdravotní benefity

Přestože se výroba jogurtu bez bakterií neobejde ani nikde jinde na světě, ty místní, zvané lactobacillus bulgaricus, jsou pro okolí obce Momchilovtsi unikátní. „Bulharský jogurt je možná první probiotikum na světě, které se používá k léčbě různých neduhů. Každý bakteriální kmen izolovaný z domácího jogurtu má odlišné vlastnosti,“ uvedla profesorka Penka Petrovová z Institutu mikrobiologie z bulharské Akademie věd.

Podle Independentu nedávné studie zjistily, že mléčné produkty z Bulharska mají množství zdravotních benefitů. Farmář Dimitar Dančev uvedl, že místní jogurt se vyrábí z kravského i ovčího mléka a liší se v závislosti na ročním období. „Na jaře, když se zvířata pasou čerstvou trávou, má jogurt specifické vlastnosti. Na podzim je tráva sušší, takže i mléko je hustší,“ uvedl.

Prospěšnost jogurtu potvrzuje i 95letá Mitra Parevová, pro kterou jsou mléčné produkty nedílnou součástí jídelníčku. „Jogurt mi prospívá. První jídla na mém stole jsou vždy chléb a jogurt,“ uvedla.

Související témata:

Výběr článků

Načítám