Hlavní obsah

Číňané chtějí vybudovat repliku Shakespearova rodiště

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodné město slavného anglického dramatika Williama Shakespeara se přestěhuje do Asie. Tedy nikoli doslovně. Číňané se totiž rozhodli, že nutně potřebují svůj Stratford nad Avonou a vybudují ve městě Fu-čou jeho repliku. Chtějí tím vyjádřit svou lásku k renesančnímu autorovi a jeho tvorbě. Informoval o tom portál Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Rodný dům Williama Shakespeara v anglickém Stratfordu nad Avonou. Ilustrační snímek

Článek

V malém Stratfordu by se měl nacházet dramatikův rodný dům, ulice nebo také kostel Nejsvětější trojice, ve kterém byl Shakespeare pohřben. Radní anglického městečka Christopher Saint je prý z nápadu nadšen a vnímá ho jako poctu. Kopie vyroste na předměstí Fu-čou, kde žijí zhruba čtyři milióny lidí, a má být součástí nové čtvrti zvané San-weng, což v překladu znamená tři mistři.

Kromě Shakespeara chtějí Číňané totiž připomenout také Španěla Miguela de Cervantese nebo místního dramatika Tchanga Sien-cu. Všechny tři autory spojuje stejný rok úmrtí, tedy 1616.

Sien-cu dostane i muzeum

Plány na výstavbu čtvrti byly poprvé představeny v září při příležitosti 400. výročí smrti zmíněných dramatiků. „Byl jsem nápadem skutečně ohromen. Vzhledem k lokalitě to vypadá, že kopie Stratfordu vyroste v podobných přírodních podmínkách, tedy u řeky,” řekl Saint při své návštěvě Fu-čou.

Foto: Profimedia.cz

Na předměstí Fu-čou vyroste čtvrť věnovaná třem mistrům. Ilustrační foto

Na západ od malého Stratfordu bude ležet Malá Alcalá de Henares, tedy Cervantesovo rodiště. Španělsky laděná část bude obsahovat repliky některých domů nebo městskou katedrálu. Skutečně největší místo zabere ovšem čtvrť věnovaná čínskému autorovi.

Tchang Sien-cu se v Číně těší velké popularitě a jeho hra Pavilón pivoněk bývá přezdívána Romeo a Julie Východu. Tak není divu, že jemu bude zasvěceno celé muzeum

Reklama

Výběr článků

Načítám