Hlavní obsah

Čína zbourá falešnou sfingu. Egypt si stěžoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská replika slavné egyptské sfingy, která vyrostla v severočínské provincii Che-pej, bude po protestech Egypta zdemolována. Informovala o tom oficiální tisková agentura Nová Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně vyrostla věrná kopie egyptské sfingyVideo: Reuters

 
Článek

Egyptské ministerstvo pro historické památky si na čínskou imitaci Sfingy (originál v Gíze) stěžovalo u Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Čínští činitelé si poté pospíšili s vysvětlením, že mohutná stavba na předměstí provinčního hlavního města Š'-ťia-čuang měla posloužit jen jako „dočasná scéna k natáčení filmů a televizních pořadů".

„Maximálně respektujeme světové kulturní dědictví a omlouváme se za jakékoli nedorozumění," citovala Nová Čína oficiálního činitele, který si nepřál být jmenován.

Replika sfingy byla vyrobena z ocelových tyčí a betonu. Samozřejmě není jedinou napodobeninou slavných světových památek, které v Číně stojí. Místní obyvatelé mohou navštívit například zmenšeninu amerického památníku Mount Rushmore, francouzské Eiffelovy věže či celé rakouské vesnice.

Megalopole Čchung-čching na jihozápadě země se pyšní parkem, v němž jsou roztroušeny takové sochy, jako je Michelangelův David či Rodinův Myslitel. Tento trend duplicitní architektury už má i své označení – duplikatura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám