Hlavní obsah

Chloubou choltického zámku je kaple s postavami největších světových kacířů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thunský barokní zámek v Cholticích není mezi nejznámějšími památkovými objekty. Do popředí se sice v minulosti dostal kvůli restitučním sporům se zástupci rodu Thun-Hohensteinů, táhnoucím se od roku 2008, ale když se stal majetkem obce, zájem pozvolna upadal.

Foto: Vratislav Konečný

Choltický zámek v mlžném oparu, ne vždy se počasí zadaří.

Článek

Což je chyba, protože dvoukřídlá stavba s prosklenými arkádami stojící v městečku nedaleko Pardubic má co nabídnout.

Postavili půlku, pak došly finance

Zámek je polovinou zamýšlené stavby, měl být čtvercový, se třemi křídly kolem čestného dvora, čtvrtou stranu měla tvořit zeď uzavřená mříží. Středem měla být kaple postavená v ose jižního křídla. Z velkolepého plánu sešlo kvůli nedostatku peněz.

Pokud přijedete autem, zaparkujete nedaleko zámku, horší je to přijet vlakem, to se projdete dva kilometry, zpočátku si musíte hlídat směr, tabulky ukazující cestu jsou téměř nepostřehnutelné.

Foto: Vratislav Konečný

Rodný dům malíře Hellicha, nyní pokladna

Portrétoval Boženu Němcovou

Pak narazíte na červenou turistickou značku a jde to samo. Po projití mříží se octnete na čestném dvoře. Menší stavba po levé ruce je pokladna a malá výstavní síň, stojí v místě původní tvrze.

Na zdi je připevněna tabule připomínající, že se tu narodil básník Bohdan Jelínek, ale hlavně malíř, portrétista a zhotovovatel oltářních obrazů Josef Vojtěch Hellich, jehož vyobrazení spisovatelky Boženy Němcové je všeobecně známé. Tedy těm, kdož se trochu zajímají o historii.

Foto: Vratislav Konečný

Jeden z pokojů s portrétem Boženy Němcové

Kaple světových kacířů

Pokud vezmeme exkurzi choltického objektu v kostce, tak se původní gotická tvrz v průběhu staletí stala od 16. století renesančním zámkem. Ten zanikl po přestavbě na barokní objekt zbudovaný Thuny v letech 1663 až 1678.

Dvoukřídlou budovu s výraznou fasádou a zasklenými arkádami v přízemí podtrhuje vyčnívající polygonální zámecká kaple zasvěcená svatému Romediovi, která je nejdůležitější částí choltického zámku. Je původní, na rozdíl od dalšího svozového inventáře.

Foto: Vratislav Konečný

Romediova kaple

O vyprázdnění zámku se postarala německá armáda, poté zde rabovali osvoboditelé RA a korunu všemu nasadili po odchodu ozbrojenců místní i přespolní, ti dokradli zbytek.

Thunové byli zarputilými katolíky. O to víc je unikátní, že v bohatě zdobené kapli s nádhernou výmalbou a sochařskou a obrazovou výzdobou jsou umístěny štukové postavy osmi největších škůdců církve – arcikacířů.

Společnost svatým dělají Areios, Manes, Šimon Mág, Nestorios, Jeroným Pražský s Janem Husem a Luther s Kalvínem.

Foto: archiv zámku

Postavy kacířů: Martin Luther

Světec se projel na medvědovi

Je pravděpodobné, že projektantem kaple byl hrabě Romedius Konstantin Thun. Hraběcí rod byl velkým vyznavačem tohoto v Tyrolsku oblíbeného světce, svatý byl v zemi uctíván od 12. století. Patronátní právo na svatyni získali Thunové od papeže Lva X. roku 1514.

Romedius, oblíbené jméno u Thunů, byl šlechtic z Thauru u Innsbrucku. Majetek rozdal kostelům v Augspurgu a Tridentu. Vydal se s dvěma poutníky do Říma. Když se vracel domů, zakousl jeho koně medvěd, a protože Romedius nechtěl jít pěšky, huňáče si osedlal. Nakonec žil jako poustevník v údolí Val di Non u města Sanzeno. Mezi světce určitě nebyl povýšen za toto cirkusové číslo, ale za obdarování církve.

Foto: Vratislav Konečný

Sochy na nádvoří

Z kaple se prochází na prohlídku sakristií, kde je na futru dveří pozoruhodnost. Křídou namalovaný nápis K+M+B 1948.

Vydržel tu přes všechny peripetie, kterými si prošel v následující době choltický zámek. Obec získala zámek s parkem, v roce 1947 tu stát otevřel ozdravovnu pro předškolní děti.

Muzeum vodníků

Od roku 1991 zámek spravuje obec, v jedné části je historické muzeum, sala terrena, barokní lékárna, archeologická expozice, knihovna s čítárnou, obřadní síň, ve druhé expozice pro děti – muzeum vodníků, za patrona mají Josefa Dvořáka. Další je expozice černého divadla, kde se s nasvícenými pohádkami dozvíte, jak takové divadlo funguje. V objektu je restaurace.

Město Ostrov označované za bránu západního Krušnohoří je plné architektonických pokladů

Cestování

Choltice, ač malé, jsou plné různých akcí, například: Dětské sbory zpívají s choltickým vodníkem, Festival chrámových a kostelních sborů, pivní slavnosti, Za strašidly na choltický zámek, koncerty, divadelní představení…

Tipy v okolí: historický Heřmanův Městec, rozhledna Barborka, Svojšická tvrz…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám