Hlavní obsah

Chátrající elektrárna u Kladna otevře dveře návštěvníkům. Na vlastní nebezpečí

Novinky, Natálie Lošková, jdu
Kladno

Obrovské haly či staré technické místnosti s vytlučenými okny, dírami v zemi, prorostlé zelení. Kam se většinou prodírají jen milovníci adrenalinových zážitků či lovci fotek, tam se o víkendu můžou přijít podívat zájemci z řad veřejnosti, a to s posvěcením majitele. Přístupná k prohlídce je v elektrárně Libušín nedaleko Kladna dokonce i střecha. Avšak vše pouze na vlastní nebezpečí. Unikátní záběry zchátralé elektrárny natočila i kamera Novinek.

Podívejte se na unikátní záběry elektrárny Libušín ze země i ze vzduchuVideo: Novinky

 
Článek

„Dá se jít do dvou hlavních budov elektrárny. V jedné se nachází administrativní část, jsou tam sklepy nebo bývalá místnost s kotli. Druhá budova je bez střechy, je dost pobořená a prorostlá zelení. Má ale skvělou atmosféru, říkám jí chrámový industriál,“ popsal Novinkám spoluorganizátor akce a „urbexer“ přezdívaný Ritchie.

Urbex, neboli urban exploration, znamená objevování a prolézání starých, často výrazně zchátralých objektů. „Lze na tom vidět, jak si příroda bere zpátky to, co člověk postavil,“ dodal Ritchie, který si nepřál zveřejnit své jméno. Urbex je totiž koníček, u kterého může často dojít i k překročení zákona, protože zchátralé objekty často nebývají veřejnosti přístupné.

Foto: Novinky

Obrovské haly s prorostlou zelení vybízejí k pořízení působivých fotek.

Foto: Novinky

Z některých místností stále dýchá duch staré doby.

V případě Libušína také nejde o zcela bezpečnou záležitost. I když jsou místa zkontrolovaná statikem, lidé se tu nevyhnou kličkování mezi dírami v zemi či nahromaděným šrotem. Ti nejodvážnější se pak mohou podívat i na střechu. Vše ale jen na vlastní nebezpečí.

Foto: Novinky

Zdolání komínu elektrárny je pro urbexera Ritchieho adrenalinový koníček.

„Každý, kdo sem o víkendu přijede, bude podepisovat papír s prohlášením, kdy při vstupu do elektrárny bere veškerá zdravotní rizika na sebe,” vysvětlil Ritchie s tím, že organizátoři nebudou mít kapacitu ohlídat všechny návštěvníky. Nedoporučují tak do těchto míst vstup s dětmi ani čtyřnohými mazlíčky.

Opuštěná zábavní atrakce našla velmi nepravděpodobné využití

Cestování

Akce je pořádána ve spolupráci s částečným majitelem elektrárny, který postupně odkupuje budovy v areálu a snaží se jim dát do budoucna nové využití.

„Mám postiženou dceru, a chci tu proto vybudovat stacionář pro handicapované děti, vozíčkáře,“ řekl Novinkám majitel Josef Kraus. „Cílem je vytvořit tady komunitu mezi zdravými dětmi a vozíčkáři,“ dodává.

Pro přeměnu elektrárny na denní stacionář ale zatím chybějí peníze, v mezičase chce proto majitel využít zajímavé prostory areálu na různé akce, které pomohou rekonstrukci financovat.

„Plán je využít prostor elektrárny jako airsoftového hřiště, pořádat adrenalinové výlezy na komín nebo postavit horolezeckou stěnu,“ vysvětluje Kraus. Sám Ritchie zmínil, že v areálu plánuje provozovat únikovou hru. „Důležité je, aby se tu pořád něco dělalo a prodávalo, protože každá koruna se bude na rekonstrukci hodit,“ říká majitel.

Foto: Novinky

Zdolání komínu elektrárny je pro urbexera Ritchieho adrenalinový koníček.

Foto: Novinky

Šplhání až na samý vrchol je už jen pro ty nejodvážnější.

Cena rekonstrukce vyjde podle Krause na zhruba 150 milionů. Jen samotná koupě celé elektrárny má vyjít na 30 milionů korun. „Budeme rádi, když seženeme v uvozovkách alespoň nějaké ty miliony, abychom mohli vůbec začít dělat ten stacionář a abychom do roka dokázali ten stacionář obsadit klienty,“ dodal majitel.

Prostory elektrárny jsou přístupné od sobotních 10:00 až do nedělních 17:00. Zájemci se budou moct zúčastnit večerního táboráku a v areálu také přespat, samozřejmostí jsou také stánky s občerstvením.

Vstup je volný, s drobnou nadsázkou se tak dá říct, že člověk zaplatí hlavně podstupovaným rizikem. Zájemci však také budou moci darovat organizátorům dobrovolný finanční příspěvek.

Foto: Novinky

Elektrárna byla postavena na začátku 30. let minulého století.

Elektrárna byla postavena začátkem třicátých let minulého století. I když svému původnímu účelu sloužila „jen“ tři desetiletí, zásobovala elektřinou nejen polovinu Kladna, ale i okolní doly a podniky. Koncem šedesátých let byly její prostory částečně předělány pro účely dílen a skladů, v posledních desetiletích už však pouze ležela ladem a byla častým cílem squatterů.

Foto: Novinky

Svému původnímu účelu přestala sloužit už v roce 1968.

Reklama

Výběr článků

Načítám