Hlavní obsah

Cesty do Asie bez očkování jsou velkým rizikem

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exotická Asie láká čím dál více českých turistů. Ti by si kromě plánování trasy dovolené měli také zjistit vše o nemocech, kterými by se tu mohli nakazit. Jednou z těch závažných je japonská encefalitida. Jejím projevem jsou kromě jiného bolesti hlavy a zvracení.

Foto: Profimedia.cz

Před delší cestou do Asie by se turisté měli nechat očkovat.

Článek

Přestože by se podle názvu mohlo zdát, že nemoc číhá hlavně na území Japonska, není tomu tak. Komáři rodu Culex, kteří japonskou encefalitidu přenášejí, mohou turisty nakazit také v Thajsku, Indii, Indonésii, Číně, Koreji nebo na Filipínách. Nemoc ohrožuje turisty v jižní, východní i jihovýchodní Asii.

Mimo město číhá nebezpečí

Ročně je na asijském kontinentu nahlášených zhruba 50 tisíc pacientů nakažených japonskou encefalitidou. Až 30 procent těch, kteří se ocitnou ve vážném stavu, umírá. Přibližně polovina nemocných, kteří přežijí, má trvalé následky.

„Očkování se doporučuje především cestovatelům s dlouhodobým pobytem delším než jeden měsíc a při pobytu ve venkovských oblastech. Význam může mít i u krátkodobých cestovatelů při plánovaném pobytu mimo města,“ vysvětluje Pavel Slezák, lékař Střediska očkování a cestovního lékařství v Pardubicích.

Čechy Orient láká čím dál více

Poté, co uplyne až šestnáctidenní inkubační doba, se japonská encefalitida projevuje silnými bolestmi břicha či hlavy, zvracením nebo křečemi. Dojít může také k duševním poruchám. Život ohrožující je nemoc především pro děti do 10 let a pro seniory starší 65 let.

Foto: Profimedia.cz

Japonskou encefalitidu přenášejí komáři rodu Culex.

Na cestovatele číhá v Asii také řada dalších onemocnění. „Mezi nejčastější patří hepatitida A a B, dále horečka dengue, vzteklina, hantaviry, malárie či břišní tyfus," řekla Novinkám odbornice na cestovní medicínu Hana Zelená ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Varování českých cestovatelů je na místě, protože podle Českého statistického úřadu v loňském roce vyrazilo do Asie přes 114 tisíc Čechů. To je skoro o 40 tisíc více než v roce 2011.

„Díky osvětě a médiím se v posledních letech čeští turisté zajímají dopředu o možná rizika a k očkování přistupují zodpovědně," hodnotí viroložka Hana Zelená. Snad díky dostatečné informovanosti českých cestovatelů nezaznamenal ostravský Zdravotní ústav za loňský rok žádný případ nákazy japonskou encefalitidou.

Reklama

Výběr článků

Načítám