Hlavní obsah

Cestovní pasy nahradí do budoucna srdeční rytmus, predikují experti

Prázdninové oblečení vytištěné na 3D tiskárně, sedadla, která se přizpůsobí tvaru těla, nebo srdeční rytmus namísto tradičního pasu. Tak by mělo za zhruba 50 let vypadat cestování. Alespoň to predikují autoři zprávy The Future Travel Report, kterou si nechaly vypracovat aerolinky easyJet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zní to možná jako sci-fi, ale podle autorů studie se technologie a cestování v následujících 50 letech výrazně promění. Unikátní srdeční rytmus jako nový biometrický údaj namísto pasu je jen špičkou ledovce. Dalšími futuristickými novotami mají být třeba naslouchátko schopné přeložit místní jazyk do turistovy mateřštiny nebo energeticky soběstačné hotely vestavěné do země, píše server Independent.

Také samotné pobyty v hotelích budou více šité na míru jednotlivým hostům. Chytré pokoje budou vybaveny postelemi, u nichž půjde s předstihem určit tvrdost matrace, místnosti budou také nastavené na konkrétní požadovanou teplotu a budou hrát hudbu, kterou si návštěvníci ještě před příjezdem vyberou.

Jídlo se bude tisknout

Na své dovolené budou lidé podle autorů studie vyrážet s recyklovatelným oblečením vytištěným na 3D tiskárně; podobně by měly fungovat i hotelové kantýny a restaurace. I tam se bude jídlo údajně tisknout.

„Moje práce se točí kolem inovací a je jasné, že skrze nové technologie bude svět cestování v roce 2070 vypadat zcela jinak než nyní,“ míní profesorka Birgitte Andersenová z londýnské Birkbeck College. „Detailní analýzy od expertů, kteří pomáhali se zkompletováním této zprávy, jsou vzrušující, a já se nemohu dočkat, co nás v cestování do budoucna čeká,“ uzavřela profesorka.

První britské letiště zruší pravidlo, které ztrpčuje život mnoha cestujícím

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám