Hlavní obsah

Cestování do Keni je od letoška bezvízové. Má to ale háček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keňa od letošního roku láká turisty na bezvízový styk. Nové opatření usnadňující řadě cestovatelů vstup do země ale není pro některé lidi tak snové, jak se mohlo na první pohled zdát. Návštěvníci totiž musejí zaplatit 34 dolarů (zhruba 760 korun) za elektronickou cestovní registraci (eTA), což se týká i občanů zemí, kteří si dosud užívali zcela volný a bezplatný vstup.

Foto: Profimedia.cz

Pro řadu cestovatelů je vstup do Keni jednodušší. Jiní však naříkají.

Článek

Pro velkou řadu cestovatelů je zavedení bezvízového styku dobrou zprávou už kvůli snížení nákladů – pořízení víza vyšlo v minulosti na 51 dolarů, tedy přes 1100 korun. Jak ale poznamenává server CNN, nyní má většina návštěvníků povinnost zařídit si zmiňovanou cestovní registraci, a to alespoň s třídenním předstihem.

Krok kritizují zejména někteří občané z dalších afrických zemí, kteří Keňu často navštěvovali kvůli práci. Nová pravidla jsou podle nich hektická a nesmyslná, mimo jiné z důvodu, že keňský prezident William Ruto volal po „Africe bez hranic“, aby byl snazší přesun lidí i zboží.

Jones Ntaukira, který do Nairobi pravidelně cestuje kvůli práci z Malawi, uvedl, že nová pravidla o povinné cestovní registraci jsou pro něj nepříjemnou překážkou. „Znamená to pro mě, že nemám takové pohodlí a musím vše plánovat alespoň čtyři dny dopředu. Nejde o těch 30 dolarů, ale o proces, kdy musíte zažádat o povolení online a pak čekat tři dny na potvrzení dokumentů. To jsme předtím nemuseli,“ napsal Ntaukira na sociální síti X.

Keňa podle prezidenta zavede bezvízový styk pro turisty

Cestování

Podle CNN se s novým opatřením mění také pravidla pro děti. Předtím totiž měly děti do 16 let z několika zemí výjimku a za vízum platit nemusely.

Chce posílit cestovní ruch

Keňská turistická centrála doufá, že zrušením víz dojde k posílení cestovního ruchu, v příštích čtyřech letech by země chtěla přilákat 5,5 milionu lidí ročně. Podle některých lidí však nové opatření způsobí spíše úbytek návštěvníků.

„Aktuálně jde o jeden z nejtvrdších vízových režimů v Africe, který se maskuje za svobodné cestování,“ uvedl na sociální síti LinkedIn Sean Mendis pracující v letectví. „Z dlouhodobého hlediska nebude tohle opatření ke keňskému cestovnímu ruchu přívětivé.“

Panují také obavy, že nové opatření dopadne na cestovatele z Keni, kteří mají aktuálně volný vstup do jiných afrických zemí, což by se však v rámci reciprocity mohlo změnit.

Krok kupředu?

Keňské úřady však trvají na tom, že zavedení eTA je krokem kupředu. Podle ministerstva vnitra se nová opatření zakládají na potřebě férového a rychlého systému, který zohlední také keňskou bezpečnost a další zájmy.

Zavedení nových pravidel způsobilo zmatek i podle některých místních cestovních agentur. Ve výsledku by však mohlo mít pozitivní dopad, jak uvedl spoluzakladatel společnosti Turnup Travel Muthuri Kinyamu.

Pro cestovatele z Evropy, konkrétně i z Česka, by měl být nový systém oproti vízům lehčí. Návštěvníci nemusejí vyplňovat žádné formuláře po příjezdu, jednodušší by měl být díky tomu i check-in na letištích. O elektronickou cestovní registraci je možné požádat až ve chvíli, kdy mají lidé zařízené ubytování a letenky.

Češi se od letošního roku dostanou do Keni přímým letem, a to s CK Čedok. Mluvčí Kateřina Pavlíková radí, aby turisté nenechávali žádosti o vstup do země na poslední chvíli. „Potvrzení o eTA nebo o již dříve vydaných turistických vízech se předkládají už u odbavení v Praze před odletem, nedají se zajistit až po příletu do destinace,“ zdůrazňuje Pavlíková. Lety z Prahy do Mombasy trvají asi osm hodin a fungují od 3. ledna každou středu do konce zimní sezony.

Kam vyrazit na dovolenou v lednu

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám