Hlavní obsah

Český pavilon na EXPO 2025 v Ósace zná stavitele. Stvrdil ho sud saké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika učinila další podstatný krok k tomu, aby se jí včas podařilo dokončit do zahájení Světové výstavy EXPO 2025 v Ósace národní pavilon.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ondřej Soška, generální komisař české účasti na Světové výstavě EXPO 2025 v Ósace, se skleněným Reném, maskotem české účasti

Článek

Ondřej Soška, generální komisař české účasti na EXPO, podepsal ve středu v Praze s japonskou stavební firmou Daisue dohodu o tom, že české zastoupení v podobě skleněné spirály od studia Apropos Architects postaví. Stalo se tak ve chvílích, kdy do otevření bran světové výstavy zbývá 360 dní, a v prostorách společnosti Viruplex, která ve speciální hale ve svých prostorách v Praze-Horních Počernicích představila pavilon ve 3D realitě.

Šéfka komunikace a mluvčí české účasti Jana Kohoutová Novinkám potvrdila, že se vybíralo ze šesti uchazečů, přičemž případní čeští zájemci postrádali povolení stavět v Japonsku. Daisue by měla úzce spolupracovat s českým dodavatelem dřevěné konstrukce nebo skleněné fasády.

Ve skluzu

Stavět se mělo už loni, avšak složitá administrativa u japonského stavebního úřadu i komplikace na straně organizátorů výstavy dostaly Českou republiku pod tlak, a především do značného časového skluzu.

„Uvědomujeme si, že termín je šibeniční, ale je to otázka národní prestiže. Pracujeme dnem i nocí tady v Česku i Japonsku, abychom to stihli. Se všemi subdodavateli máme prověřené dodací termíny, takže pokud nenastane nějaký opravdu katastrofický scénář, všechno stihneme,“ ujistil generální komisař.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ondřej Soška, generální komisař české účasti na EXPO 2025, Kazunori Murao, šéf stavební firmy Daisue, a ředitelka českých center Jitka Pánek Jurková u otvírání nádoby saké

Úmluvu Soška a zástupci firmy stvrdili tradičním japonským obřadem kagami biraki (otevření zrcadla), kdy se rituálně narazí sud se saké, jehož hladina vytvoří zrcadlo. Obřad se v dnešní době koná při příležitostech, jako jsou svatby, sportovní akce, inaugurace nebo jiné události, které stojí za to oslavit. Během něj se rozbije „zrcadlový“ rýžový dort kagami mochi, tradiční japonská novoroční dekorace, nebo se otevře saké.

Maskot bude ze skla

Na setkání s médii si odbyl premiéru i maskot české účasti, skleněný René. „Jméno získal po svém tvůrci René Roubíčkovi,“ upřesnila Kohoutová. Sklář a designér René Roubíček nebude v Ósace nováčkem – v československém pavilonu v roce 1970, mimochodem mimořádně úspěšném, zazářila jeho plastika Mrak-Voda, zdroj života.

„Tím se pan Roubíček stane patrně jediným světovým umělcem, který bude zastoupen na obou Světových výstavách v Ósace,“ upozornil Soška s tím, že se české sklo u hostitelů těší pozoruhodné oblibě a uznání.

Návrat po půl století

Výstava proběhne od dubna do října 2025. Stěžejním tématem bude „vytváření budoucí společnosti pro naše životy“. Organizátoři předpokládají, že výstavu navštíví až 5,28 milionu lidí.

Do Ósaky se EXPO vrátí po 55 letech. Tehdejší československý pavilon architekta Viktora Rudiše přilákal zhruba 11 milionů návštěvníků.

Vláda odsouhlasila rozpočet české účasti na 290,2 milionu korun pro roky 2023 až 2026. Dalších 170 až 220 milionů se má financovat z externích zdrojů.

FOTO: Největší přírodní divadlo v Japonsku. Země opět zrůžověla

Cestování

Japonsko přetváří zrušené železniční tratě na cyklostezky

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám