Hlavní obsah

Český Krumlov opraví Lazebnický most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Českém Krumlově začínají přípravy na generální opravy Lazebnického mostu. Most propojuje okolní části s centrem, stavbaři budou muset nejdříve vybudovat příjezdovou cestu v korytě řeky. Právo o tom informovala mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová s tím, že cesta v korytě řeky bude důležitá při zásobování stavby.

Foto: Profimedia.cz

Lazebnický most v historickém centru Českého Krumlova.

Článek

„Stav Lazebnického mostu v centru města je havarijní, dřevěné části jsou vyžilé, napadené dřevokaznou houbou, a původní ocelové nosníky z padesátých let minulého století také nelze jen opravit,“ vysvětlila mluvčí.

Nestávalová dále připomněla, že se poslední oprava uskutečnila v roce 2009. Týkala se pouze výměny dřevěných částí mostu a povrchové úpravy ocelových nosníků. Nyní proto most projde kompletní rekonstrukcí, při níž zůstanou pouze původní opěry z kamenného zdiva.

Stavbaři budou muset nejdříve vybudovat příjezdovou cestu v korytě řeky.

Do konce roku se vybraná stavební společnost soustředí na přípravné práce, které se týkají právě zmíněné příjezdové cesty v korytě řeky Vltavy. Poslouží především k tomu, aby těžké stroje nepoškodily náplavku ani ulice historického centra a neohrožovaly obyvatele ani návštěvníky města.

„Do konce roku budou probíhat přípravné práce a od ledna se začne pracovat na samotném mostu. Přeprava materiálu korytem řeky bude svým způsobem unikátní,“ je přesvědčená Nestávalová.

Od ledna bude most uzavřený

Místní i turisté musí počítat s tím, že od 2. ledna se most uzavře pro dopravu i chodce. Stavaři začnou s demontáží nosné konstrukce, s vyvěšením inženýrských sítí a se sanací spodní stavby.

„Následně se nainstaluje ocelová nosná konstrukce včetně dřevěné mostovky a příslušenství. Na dřevěné části mostu se použije dubové, modřínové a smrkové dřevo. Na ostrůvku pod mostem dojde také k nezbytné redukci zeleně,“ podotkla mluvčí Krumlova.

Místostarosta města Zbyněk Toman zmínil, že oprava se uskuteční mimo hlavní turistickou sezonu. „K rekonstrukci jsme přistoupili mimo sezonu, abychom minimalizovali její dopad na obyvatele, provozovatele podniků i návštěvníky. Přesto nás čeká náročné období, kdy se budeme muset na čtyři měsíce přizpůsobit provizornímu režimu dopravy. Dopravní opatření zveřejníme v nadcházejících týdnech,“ podotkl místostarosta Toman.

Vedení města chystá kvůli stavbě setkání s obyvateli na 6. prosince od 16 hodin ve velkém sále na náměstí Svornosti. Náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na 32 milionů korun, půjdou výhradně z rozpočtu města, neboť na opravu mostů nelze zajistit žádné dotace. Český Krumlov vlastní osmadvacet mostů a lávek, což s sebou nese značné náklady na zajištění provozu a oprav těchto staveb.

FOTO: Podzimní barvy rozzářily Máchův kraj. Kokořínsko je teď ideálním místem k výletu

Tipy na výlety

Do okolí Pražského hradu. Královská zahrada i Jelení příkop ukrývají spoustu zajímavostí

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám