Hlavní obsah

Český Krumlov je perlou jižních Čech

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov, který v loňském roce slavil 15. výročí od zapsání na seznam památek UNESCO, navštíví ročně téměř jeden milión turistů z celého světa. Největším lákadlem je zámek, ale i řada kulturních akcí a nově i muzeum fotografů Šumavy bratří Seidlů.

Článek

Státní hrad a zámek navštíví ročně téměř půl miliónu turistů. Jde o druhý největší hradní a zámecký komplex v České republice a zámecká věž s celým areálem je jednou z dominant ve městě.

.: Český Krumlov Foto: Karel Zábrodský

Původně gotický hrad ze 13. století byl rozšířen ve 14. století a v 16. století renesančně přestavěn. V 17. a 18. století byly ještě provedeny barokní a rokokové úpravy. Nyní je kapacita hradu návštěvníky v každé sezóně téměř stoprocentně vytížena.

„Přijíždí k nám přes padesát procent domácí klientely, asi patnáct procent turistů z anglicky mluvících zemí a stejný počet návštěvníků hovořích německy.

Nezanedbatelnou část tvoří i návštěvníci z Asie, kterých ročně přijede přes třicet tisíc, a stále více návštěvníků přibývá z bývalých sovětských republik,“ sdělil Právu kastelán českokrumlovského hradu a zámku Pavel Slavko.

Občerstvení všech návštěvníků

Poznamenal, že návštěvníci se mohou spolehnout na odbornou pomoc zaměstnanců zámku. „Za zvyšující se návštěvností je tvrdá práce všech lidí, kteří na zámku pracují. Snažíme se o to, aby i člověk, který ráno uklízí nádvoří, turisty pozdravil. I on přispívá k atmosféře a pohodě našeho zámku a města,“ dodal kastelán.

.: Vodáci sjíždějící Vltavu jsou od jara do podzimu hojnými návštěvníky Českého Krumlova.foto: Právo/Petr Pokorný

Krumlov každému učaruje svou historickou atmosférou, kterou doplňuje v létě řada kulturních akcí, jako jsou slavnosti pětilisté růže i další akce. Nechybí ani příjemné restaurace se svérázným stylem.

„Pokud bych měl někoho pozvat na oběd, pak bych rozhodně navrhl restaurace Šatlavu nebo Maštal. Obě jsou hned u náměstí a kromě dobrého jídla je tam i skvělá atmosféra. Pro náročnější gurmány je potom ideální restaurace hotelu U Města Vídně,“ doporučuje návštěvníkům Českého Krumlova starosta Luboš Jedlička (ODS).

Zmínil rovněž, že ve městě je největší turistický ruch po Praze a s tím souvisí i nabídka služeb.

.: Kašna v zámecké zahradě v Českém Krumlově

Foto:Karel Zábrodský

„Snažíme se zkrátka o to, aby se u nás lidé cítili co nejlépe. I soukromí podnikatelé pochopili, že se jim poctivá každodenní služba pro klienty vrací. Například pro vodáky se připravuje nový kemp U Trojice,“ podotkl starosta.

Museum Fotoateliér Seidel bude otevřeno od 6. června

Upozornil i na hlavní tahák letošní turistické sezóny. 6. června otevře dceřinná společnost města, Českokrumlovský rozvojový fond výjimečné Museum Fotoateliér Seidel v Linecké ulici.

„Každý, kdo vstoupí do Musea Fotoateliéru Seidel v Českém Krumlově, se rázem ocitne ve 20. letech minulého století. Budete mít pocit, že vstupujete do domu, ve kterém se zastavil čas před nějakými sedmdesáti osmdesáti lety. Vrátíte se do doby, kdy v domě proslulý fotograf Josef Seidel a pak jeho syn František nejen pracovali, ale později i bydleli,“ je přesvědčen ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Martin Retinger.

.: Pohled na červené střechy Českého Krumlova

Foto: Karel Zábrodský

Doplnil, že jedinečnost muzea spočívá především v komplexnosti jeho nabídky. V takové míře není nikde v Evropě možno vidět pohromadě objekt, který byl původně postavený jako fotoateliér, v něm původní fototechniku i dílo, které na ní vznikalo, a v neposlední řadě dílo samotné, včetně dokumentace, jako je účetnictví a kompletní zákaznické knihy.

Reklama

Související témata:

Související články

Perlou střední Moravy je Olomouc

Střední Morava patří v Česku nepochybně mezi regiony s nejbohatší nabídkou pro turisty. Zavítat mohou na řadu zajímavých míst, přímo vybízejících k výletům...

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Výběr článků

Načítám