Hlavní obsah

Česko-rakouská stezka po hradech a zámcích se dočká rozšíření

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stezka nazvaná Zemská cesta se dočká dalšího rozšíření. Jde o již existující trasu nejen po hradech a zámcích na česko-rakouském pohraničí, do níž nově přibyde například tvrz v Tiché, kde vznikne centrum historických řemesel. Návštěvníci se tak v budoucnu seznámí třeba s tím, jak se vařilo pivo, pletly košíky či pekl chleba.

Foto: Hrady na Malši, z.s.

Hrad Pořešín u Kaplice je jedním z objektů zapojených do Zemské cesty.

Článek

„Jedná se o unikátní rekonstrukci, která zahrnuje výstavbu hrázděného patra, střechy a schodiště. Je prováděna pomocí speciálních stavebních technik používaných v minulosti,“ uvedl hlavní manažer spolku Hrady na Malši Radek Kocanda. Doplnil, že v tomto a příštím roce bude na Tiché provedena ještě konzervace tvrziště, oprava a zastřešení středověkých sklepů a bude zde vybudována budova zázemí, která bude sloužit právě jako centrum středověkých řemesel.

Součástí projektu mají být i workshopy, při kterých se o starých řemeslech návštěvníci dozvědí více. Kromě zmíněného zjistí například, jak vypadaly staré techniky tesání a zdění nebo jak se pálilo vápno.

Foto: Hrady na Malši, z.s.

Tvrz v Tiché čekají ještě stavební úpravy.

Podobně pokračují práce i na rakouské straně. U partnerských hradů a zřícenin, jako je Prandegg, se podařilo obnovit koňská stání a byla zrekonstruována část traktu se stodolami. Byl dokončen také audioprůvodce, který je průběžně instalován ve všech hradních objektech na Zemské cestě.

Projekt započal v roce 2017 a kompletně dokončen by měl být příští rok. Po konci prací vznikne ucelená přeshraniční turistická trasa zahrnující řadu zámků, hradů, ale i zřícenin. Výjimkou nebudou ani různé kulturní akce, které napomohou k objevování krás pohraničí, ale i k trvalému uchování historických objektů.

Zahrada hradu Pernštejn se probouzí k životu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám