Hlavní obsah

České sjezdovky se konečně otvírají

Právo, ČTK, plk, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžaři se dočkali. Díky mrazivému počasí posledních dní se postupně začínají otevírat sjezdovky v tuzemských horských střediscích.

BEZ KOMENTÁŘE: V Krkonoších se rozjely některé sjezdovkyVideo: Sitour

 
Článek

V Krkonoších o novoročním víkendu lyžovaly tisíce lidí. Na některých lanovkách a vlecích si však lyžaři museli vystát dlouhé fronty. Od pondělí se ale v nejvyšších českých horách začínají otevírat další sjezdovky. V neděli se poprvé lyžovalo v Herlíkovicích u Vrchlabí.

„Od pondělí bude na Černé hoře otevřená sjezdovka Černohorská až k dolní stanici kabinové lanovky a spuštěna i lanovka Protěž. V Peci pod Sněžkou se otevře červená sjezdovka na Hnědém vrchu. Celkem bude ve SkiResortu otevřeno přes 11 kilometrů sjezdovek,“ řekl ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Od úterý by chtěl SkiResort otevřít středisko Černý Důl. Ve Špindlerově Mlýně v sobotu rozšířili lyžování o 1,5 kilometru dlouhou sjezdovku Machytka na Horních Mísečkách. Celkem se jezdí asi na devíti kilometrech sjezdovek s deseti až 40 centimetry technického sněhu. V příštím týdnu by chtěl Skiareál otevřít červené sjezdovky ve Svatém Petru a na Medvědíně.

V Říčkách v Orlických horách v neděli otevřeli modrou sjezdovku a spolu s dosud otevřenou červenou sjezdovkou středisko nabízí téměř tři kilometry sjezdovek. Vlekaři v Říčkách se nyní chystají přesunout sněžná děla na černou sjezdovku. V sousedním Deštném se lyžuje na modré turistické sjezdovce.

Sezónu začalo i orlické středisko Červená Voda, kde se rozjela čtyřsedačková lanovka. Otevřená tam je 2150 metrů dlouhá sjezdovka Mlýnická. Od pátku se lyžuje i v Dolní Moravě v Králickém Sněžníku, od pondělí by měla být v provozu další sjezdovka zvaná Slamník.

Na zahájení provozu se chystají lyžařské areály v Karlovarském a Plzeňském kraji. První lyžaře už přivítal areál Novako na Božím Daru, v úterý se otevře skiareál na Bublavě.

„Vyrobený sníh na spodní části sjezdovky Střední Bleiberg udělal už na Nový rok radost nejméně stovce dětí. Saně a boby ale brzy vystřídají lyžaři. V úterý plánujeme zahájit provoz areálu, zasněžená bude celá sjezdovka Střední Bleiberg. Zprovozněn by měl být i nový Dětský park a zasněžování jsme zahájili i na oblíbené modré trati Malý Bleiberg,“ uvedl provozovatel areálu na Bublavě Jiří Lhota.

„Na Klínovci bude od úterý v provozu lanovka CineStar Express a sjezdovka Pařezovka,“ informoval mluvčí areálu Adam Svačina.

Na jihu Čech zatím funguje jen malý vlek na šumavském Zadově a s omezením se lyžuje na Kvildě. Díky mrazivým dnům dokončuje zasněžování Skiareál Lipno, kde bude v pondělí otevřeno výukové hřiště a o den později tam budou spuštěny všechny lanovky. Od pondělí budou rovněž otevřeny první sjezdovky v rakouských příhraničních střediscích Sternstein a Hochficht.

Premiéra zdarma

Také na Šibeničním vrchu u Mnichovic nedaleko Prahy se začalo lyžovat v neděli odpoledne. Tady se rozhodli, že vyrobí technický sníh jen na dětské sjezdovce a hlavní vlek bude zatím mimo provoz. V neděli se lyžovalo zdarma a na svahu bylo hodně rodičů s dětmi.

Na Vysočině si v neděli lyžaři mohli vybírat ze čtyř sjezdovek – na Harusově kopci u Nového Města na Moravě, na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, na Šacberku u Jihlavy a na Křemešníku nedaleko Pelhřimova. U vleků a lanovek se tam přes den tvořily menší fronty.

První natěšení lyžaři se na Šacberku ráno začali scházet tři čtvrtě hodiny před otevřením. Na svahu pokrytém 45 centimetry promrzlého technického sněhu se jich přes den vystřídalo několik stovek. Vlek bude fungovat od rána do večera i tento týden.

V Beskydech byla po celou neděli inverze, teplota se pohybovala kolem minus 10 stupňů. Asi dva tisíce lidí napočítal od pátku do neděle Ski areál Bílá. „Technického sněhu je od 40 do 50 centimetrů, v provozu je dětský park, za hotelem Bauer kotva jih a na severní straně lanovka a k tomu dvě sjezdovky v délce zhruba jeden kilometr každá,“ popsala pokladní lyžařského areálu na Bílé Petra Neumannová.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lyžaři v beskydském areálu Ski Bílá.

Ve Ski areálu Mezivodí jsou v provozu dvě největší sjezdovky, prostřední a velký vlek. „Návštěvnost, vzhledem k podmínkám, co tu jsou, a na tu bídu, byla myslím dobrá,“ řekla provozovatelka Blanka Žáková.

Lyžovat o prodlouženém víkendu mohli lidé i na moravskoslezské straně Jeseníků. Například ve Ski Aréně Karlov byly podle mediálního zástupce Karla Soukopa v provozu tři lanovky i tři hlavní sjezdovky, včetně červené, závodní.

Reklama

Výběr článků

Načítám