Hlavní obsah

Češi si léky na předpis vyzvednou na eRecept i v Chorvatsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští turisté v Chorvatsku si mohou vyzvednout léky předepsané na eRecept. V některé z více než 1300 lékáren předloží vedle eReceptu ještě pas či občanský průkaz. O možnosti přeshraniční preskripce, která již od 12. června funguje v Polsku, informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Foto: Profimedia.cz

Seznam zapojených lékáren i jejich adresy naleznou lidé na webu.

Článek

„Aktuálně je na seznamu 1 340 chorvatských lékáren, v nichž je možné uplatnit český eRecept,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová s tím, že u zapojených lékáren je uvedena i přesná adresa.

Po předložení identifikátoru eReceptu, kterým je SMS, e-mail, případně aplikace, se pacient prokáže ještě dokladem a následně dostane předepsaný lék.

„Při výdeji se pak farmaceut bude orientovat podle léčivé látky, obchodní názvy léčiv se totiž mohou v různých zemích lišit,“ upozornil SÚKL. Lékárníci mohou využívat centrální evropský systém, který obsahuje kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování, aby pacient dostal odpovídající medikament.

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Kde strávit dovolenou u moře

Cestování

Vydání léku bude zaznamenáno do systému a předepisující lékař tak bude mít informaci, zda si jej pacient vyzvedl.

V rámci přeshraniční preskripce pacient lék zaplatí a následně se obrátí na svou zdravotní pojišťovnu. Systém vyúčtování může být podle SÚKL v budoucnu automatizován v elektronické formě.

Prozatím eRecept funguje jednostranně pro Čechy, nicméně připravuje se i ekvivalentní uznávání chorvatských eReceptů v českých lékárnách. Zapojení lékáren do systému je dobrovolné.

Chorvatsko dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější letní dovolenkové destinace Čechů. V letošní sezoně je země nicméně zaskočila vysokými cenami, které mohou leckoho odradit.

Chorvatsko přestřelilo ceny. Na Makarské chybí třetina hostů, v Primoštenu dokonce polovina

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám