Hlavní obsah

Centrum Českého Krumlova zeje prázdnotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani pamětníci si nemohou vzpomenout, kdy bylo historické centrum Českého Krumlova opuštěné a bez turistů takovým způsobem, jako je tomu na začátku letošního roku. Některé podniky prý krachují a další čekají s nadějí na jaro. Město zapsané na seznamu UNESCO, které bylo nejnavštěvovanější v republice hned po Praze, zeje prázdnotou.

Foto: Profimedia.cz

Ulice Českého Krumlova jsou prázdné jako nikdy předtím.

Článek

Na parkovištích, kde dříve stávaly zájezdní autobusy plné Asiatů i dalších zahraničních turistů, je nyní jen pár automobilů. Při procházce historickými uličkami pak potkáte turisty jen opravdu výjimečně.

„S tím, co tady bylo, se to opravdu nedá srovnat. Tržby jsou naprosto jiné, než tomu bylo před koronavirem. Trochu lepší jsou víkendy, kdy přijedou tuzemští turisté, ale jinak je to opravdová bída. Slyšela jsem, že už s podnikáním někteří skončili, například zlatnictví nebo prodejna s kabelkami,“ řekla Právu prodavačka v obchodě se suvenýry. Město je ve všední den liduprázdné a pociťují to i místní vyhlášené penziony a hotely.

Na Kačinu dorazil v loňském roce rekordní počet návštěvníků

Cestování

„Během posledních čtrnácti dní jsme zaznamenali jedinou rezervaci. Takovou situaci opravdu nepamatuji,“ posteskl si majitel Penzionu Krumlov Radek Štěpánek.

Upozornil, že na vině je především koronavirová situace. „Před koronavirovými sezonami jezdili v zimě především Asiaté. Nyní doufáme, že celkově se situace zlepší v dubnu,“ doplnil.

Bývalý ředitel krumlovské nemocnice a zastupitel Jindřich Florián Právu potvrdil, že takhle opuštěné historické město ve svých 65 letech nepamatuje. „V podstatě jsem tady celý život, ale takhle opuštěné město nebylo ani před rokem 1989, protože to v historickém centru bydleli místní,“ sdělil lékař Florián.

Že je situace vážná, ví dobře i starosta Dalibor Carda (Sdružení nez.-Město pro všechny). „Vím o tom, že někteří podnikatelé i krachují. Snažili jsme se pomoci v minulém roce, když jsme odpouštěli některé nájmy a podobně. Podporujeme místní spolky a budeme dělat znovu řadu akcí, aby se turistický ruch rozjel,“ uvedl. Zmínil, že covidová doba zasáhla město, které žilo turistickým ruchem, naplno.

Chybějí poplatky z pobytu a parkování

„Neprospívá to samozřejmě podnikání, ale máme tady bohužel napjaté i vztahy mezi lidmi. Doufám, že se už na jaře obrátí všechno k lepšímu,“ přeje si starosta.

Je zřejmé, že oživení turistického ruchu na předcovidovou úroveň v Českém Krumlově ještě nějaký čas potrvá, město s tím počítá i v rozpočtu.

„Na rozdíl od inkasa sdílených daní město neočekává zlepšení zejména u příjmů souvisejících s turistickým ruchem, kde k oživení na předcovidovou úroveň ještě nějaký čas určitě nedojde. Z hlediska příjmů města se to týká hlavně poplatků z pobytu nebo parkování zájezdových autobusů,“ uvedl k rozpočtu už dříve místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Broumovské kostely národní památkou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám