Hlavní obsah

Celé Švédsko je na Airbnb. Návštěvníci mohou volně přespat v lese i na pláži

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostá volnost toulání se. To je jeden ze švédských principů chráněných dokonce zákonem. Ve skandinávské zemi je dovoleno pohybovat se a zkoumat každou píď lesa, pláže, jezera i hory. Švédská turistická centrála se proto rozhodla umístit celý stát na ubytovací službu Airbnb, aby mohli oslnivou přírodu poznat pořádně zblízka i turisté.

Foto: Profimedia.cz

Přespat kdekoli v lese u jezera? Ano, ve Švédsku to lze. Ilustrační foto

Článek

Právu volně se toulat po zemi se konkrétně ve Švédsku říká allemansträtten, a je to princip, který je známý i dalším skandinávským zemím — Norsku, Finsku i Dánsku.

Díky této výsadě mohou návštěvníci skutečně probádat absolutně každý kout země, jen se při tom musejí chovat slušně a nepřibližovat se příliš blízko třeba k domům nebo pasoucím se divokým zvířatům. „Můžete kdekoli kempovat, trhat lesní plody nebo vyrazit na túry,“ uvedla ředitelka švédské turistické centrály Visit Sweden Jenny Kaiserová.

Zájemci nově na ubytovací službě Airbnb najdou například lesy, které nabízejí neomezený počet postelí, nocleh pod širákem a možnost přivést si s sebou i svého mazlíčka.

V podobném stylu se nesou i další nabídky, které zdobí úchvatné fotografie lesních zákoutí, panoramat skalnatých pláží s výhledem na moře a další. Všechny nabídky na přespání v divoké přírodě jsou navíc zcela zdarma.

Ve své podstatě se jedná o turistickou kampaň, která má do Švédska přilákat více turistů. Ti navíc tímto způsobem mnohem blíže poznají krásy tamní přírody. „Nemáme žádné známé a ikonické monumenty, jako jsou třeba Eiffelova věž či Big Ben,“ tvrdí Kaiserová. Dodává, že život venku je pro švédský životní styl velmi zásadní a chtějí se o něj podělit s cestovateli.

Co je Airbnb?

Služba Airbnb se specializuje na zprostředkování ubytování. Uživatel si založí vlastní profil, skrze který nabízí své prostory ke krátkodobému pronájmu cestovatelům. Ti poté ubytování hodnotí a doporučují ostatním.

Firma byla založena v srpnu 2008 v americkém San Francisku a v současnosti inzeruje přes milión nabídek po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám