Hlavní obsah

Část ikonického mysu Arkona na Rujáně se zřítila do moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce kubíků skály se zřítily do Baltského moře z ikonického mysu Arkona, nejsevernějšího bodu německého turistického ostrova Rujána. Téměř kolmý sráz z křídy, hlíny a písku neodolal příboji a sesunul se do vln na úseku dlouhém asi sto metrů.

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled na zřícenou skálu mysu Arkona

Článek

„Je to nejméně sto metrů,“ potvrdil deníku Bild šéf regionální turistické centrály Andreas Heinemann. Objem zřícené masy odhadl na 15 tisíc metrů krychlových.

„Je to obrovský sesuv,“ dodal s tím, že svou roli sehrála i zvýšená hladina vody. „Podemele útes a ten se v určitém okamžiku zhroutí,“ řekl dále Hainemann.

Na skále jsou mezitím vidět nové trhliny, takže další vrstvy budou podle něj následovat. „Arkona je směsicí křídy, písku a jílu,“ vysvětlil.

Foto: Profimedia.cz

Známý pohled na mys Arkona. Na horizontu je maják Peilturm.

Ministr životního prostředí spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko Till Backhaus varoval veřejnost před návštěvami ohrožené oblasti. „Důrazně nedoporučuji procházky po strmých březích, a to ani na hranách útesu, ani pod nimi,“ zdůraznil. Další nebezpečí prý hrozí i kvůli možné přítomnosti nevybuchlé munice z druhé světové války.

Mys Arkona se tyčí do výšky 45 metrů a je vyhledávaným cílem turistů. Magnetem jsou zejména tři majáky a bývalé vojenské bunkry. Arkonu ročně navštíví na 800 tisíc turistů.

Na Rujaně našli stříbrný poklad

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám