Hlavní obsah

Bungee jumping ve stylu domorodých kmenů, kdy hlavou kypří půdu

Novinky, Lucie Poštolková

Domorodí odvážlivci se na souostroví Vanuatu střemhlav vrhají z dřevěné věže vysoké přes devět metrů. Jistí se dlouhou liánou, která je při pádu ale moc nezbrzdí. Bláznivý rituál připomíná bungee jumping, ale tady mu říkají Naghol nebo také "potápění v zemi".

BEZ KOMENTÁŘE: Bungee jumping v pralese

 
Článek

Při bláznivé tradici Naghol šplhají muži na vrchol dřevěné věže, přivážou si liánu kolem obou kotníků a skáčou po hlavě dolů. Už na první pohled příliš dlouhá liána ale dopředu dává tušit, že výsledek asi nebude moc příjemný.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Neuvěřitelné video dokládá, jaký bizarní rituál dobrovolně podstupují dospělí muži, ale i malí chlapci. Souostroví Vanuatu v Tichém oceánu je vzdálené 1750 kilometrů východně od Austrálie.

"Potápění v půdě je součástí ostrovní kultury. Ženy si oblékají tradiční sukně a starší muži podporují křikem odvážlivce, kteří se připravují ke skoku," popisoval rituál pro Daily Mail fotograf Steve Davey.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Naghol je extrémně nebezpečný. Kromě vyvrknutí kotníků hrozí také poranění páteře. Muži sebou totiž cuknou těsně nad zemí. Místní neskáčou celý rok, mají pro rituál vyhrazené speciální období, od dubna do května.

BEZ KOMENTÁŘE: Domorodci skáčí bungee jumping

Dřevěná věž je zkonstruovaná velmi jednoduše a není příliš stabilní, což domorodcům nevadí. Během dvou až tří týdnů ji postaví, a použijí ji jen jednou. Stavby mají i několik pater. "Kluci okolo sedmi až deseti let zkouší skákat z nižších pater, dospělí skáčou vždy z nejvyššího bodu," dodal Davey.

"Je to dost děsivé, když sledujete lidi, kteří ví, že by přitom mohli zemřít. Není v tom žádné umění. Přitom je poměrně snadné skočit velmi špatně," řekl.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám