Hlavní obsah

Brýle s virtuální realitou umožňují lidem proniknout do útrob Dlouhých strání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brýle s virtuální realitou od minulé soboty výrazně zatraktivňují stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně v Jeseníkách, kterou loni navštívilo přes 35 tisíc lidí. Umožňují návštěvníkům podívat se i do míst, na která se v rámci exkurzí nedostanou, například do útrob turbíny nebo do 1,5 kilometru dlouhého přivaděče vody mezi horní a dolní nádrží.

Brýle s virtuální realitouVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

„Od roku 2021 nabízíme prohlídku ve virtuální realitě v jaderné elektrárně Temelín, což byla mimochodem první virtuální prohlídka jaderné elektrárny na světě. O rok později jsme pokračovali v Dukovanech. Mimořádný úspěch nás potěšil, a proto jsme připravili také virtuální prohlídku naší nejnavštěvovanější vodní přečerpávací elektrárny,“ vysvětlila vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková s tím, že jde o ideální kombinaci zábavy a technického vzdělávání, která navíc umožňuje návštěvu běžně nepřístupných míst elektráren.

Právě vzdělávací prvek je pro ČEZ zásadní. Dlouhé stráně jsou častým cílem školáků, kterým se učitelé snaží zpestřit výuku fyziky.

Foto: Petr Marek, Novinky

Kateřina Bartůšková s brýlemi s virtuální realitou

„Uvědomujeme si, že fyzika dnes nepatří mezi nejatraktivnější školní předměty a dlouhodobě se to snažíme mnoha aktivitami změnit. Ze zkušeností z Dukovan i Temelína víme, že prohlídku elektrárny prostřednictvím virtuálních brýlí děti berou jako školu hrou a získané vědomosti si mnohem lépe zapamatují,“ podotkl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Skrz naskrz

Virtuální prohlídka probíhá tak, že si návštěvníci nasadí brýle a rázem se ocitnou vysoko nad napuštěnou horní nádrží s výhledem na hřebeny Jeseníků a i nedaleký Praděd. Postupně se dostanou i do útrob vodního přivaděče, do strojovny transformátorů, zevnitř si prohlédnou turbínu i generátor a imaginárně se projedou výtahem vybudovaným ve skalním masivu mezi elektrárnou a horní nádrží.

Foto: Petr Marek, Novinky

V útrobách elektrárny

Zajímavá je také animovaná část s 3D modelem, která jednoduše popisuje princip fungování elektrárny i její význam pro energetiku. Prohlídku přitom lidé ovládají vlastníma rukama a svůj postřeh si mohou vyzkoušet na několika krizových otázkách. Virtuální „watertour“ je přístupná během jednotlivých prohlídek v infocentru elektrárny. S nastavením a ovládáním návštěvníkům pomohou průvodci.

Foto: Petr Marek, Novinky

Dolní nádrž

Jako první si ji před ostrým provozem, který začal minulou sobotu, vyzkoušeli žáci ZŠ a MŠ z Loučné nad Desnou. „Bylo to úžasné. Nádherný zážitek. Viděla jsem fakt úplně všechno. A ty výšky… to bylo, jako bych tam byla! Hrozně se mi to líbilo,“ řekla Novinkám žákyně šesté třídy zmíněné školy Amálie Hrubá. „A mohla jsem i vypouštět nádrž,“ nadšeně dodala jedním dechem.

Nejkrásnější přehrada v Česku? Les Království vypadá jako z pohádky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám