Hlavní obsah

Broumovská klášterní knihovna zve k návštěvě

Právo, Ludmila Žlábková

Vzácně dochovaná knihovna broumovského kláštera se v neděli 14. února otevře veřejnosti. Vzhledem k aktuálně platným protipandemickým opatřením to bude pouze virtuálně. První živou online prohlídku budou moci zájemci sledovat z pohodlí svých domovů od 15.30 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Barokní interiér knihovny broumovského kláštera

Článek

Prohlídka, kterou bude provázet průvodce Jakub Gruss spolu s archivářkou Evou Vodochodskou, se zaměří na klášterní knihovnu, která uchovává 17 tisíc svazků knih. Zájemci se dozvědí řadu zajímavých informací z historie i současnosti, na které při běžných prohlídkách není dostatečný prostor.

Detailně si díky kameře prohlédnou nástropní fresky, podívají se na ochoz knihovny a prolistují i nejvzácnější poklady z knihovního fondu. Součástí prohlídky bude také krátký předtočený úvod o historii kláštera a jeho založení benediktinským řádem.

„Prohlídkový okruh je od prosince uzavřen. S návštěvníky kláštera ale nechceme ztratit kontakt, proto jsme se rozhodli vyzkoušet jinou formu prohlídek. Po technické stránce půjde o celkem náročné natáčení, do kterého se zapojí širší tým,“ uvedl Aleš Freiwald z Agentury pro rozvoj Broumovska a prozradil, že organizátoři chtějí v sérii online prohlídek pokračovat i v dalších prostorách kláštera.

Vstupné na prohlídku je 80 Kč, k zakoupení je na portálu Goout. Po zaplacení vstupného zájemci obdrží odkaz ke sledování prohlídky. K dispozici bude také platforma www.sli.do, na které budou moci zájemci klást průvodcům své dotazy, jež budou na konci prohlídky zodpovězeny.

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám