Hlavní obsah

Blednutí korálů může Austrálii připravit o milión turistů ročně

Novinky, mšv

Velký korálový útes bledne a umírá. Postupný zánik podmořského skvostu může mít negativní dopad také na australský turistický ruch, a tudíž i na celou ekonomiku. Země by podle výzkumu nezávislého institutu zabývajícího se klimatem, mohla přijít o více než milión návštěvníků ročně, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Velký korálový útes se v posledních dvou letech potýká s masivním blednutím.

Článek

Poslední zpráva o stavu Velkého korálového útesu hovoří o tom, že jsou dvě třetiny silně poškozené. Vědci během posledních dvou let registrují největší úhyn korálů v historii. [celá zpráva]

Studie australské nezávislé organizace Climate Council, která se zabývá klimatem a jeho změnami, tvrdí, že další poškození 2300 kilometrů dlouhého útesu se může negativně odrazit na turismu. V závislosti na úbytku návštěvníků by mohlo o práci přijít přes 10 000 lidí a ekonomika by ztratila kolem miliardy australských dolarů (18,86 miliard korun) z cestovního ruchu ročně, píše agentura AFP.

„Nejedná se pouze o problém, který by se týkal životního prostředí. Velký korálový útes je jedním z největších turistických taháků Austrálie, a tudíž důležitým ekonomickým aspektem,“ tvrdí Lesley Hughes z Climate Council. „Díky němu putuje do státní kasy zhruba sedm miliard dolarů ročně,“ dodává.

Vědci navíc tvrdí, že i kdyby se podařilo blednutí korálů zastavit, jejich obnova může trvat i desítky let. „Je nesporné, že pokud bude daný problém eskalovat, riskuje australský turismus úbytek návštěvníků. Číslo by mohlo klesnout z nějakých 2,8 miliónu lidí ročně na 1,7 miliónu,“ cituje AFP studii.

Za umíráním útesů stojí podle vědců především zvyšující se teplota oceánu. Ta přispívá k množení dravé hvězdice trnové koruny, která je pro korálové útesy rovněž velkým nebezpečím.

Reklama

Výběr článků

Načítám