Hlavní obsah

V Benátkách testují protipovodňové bariéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

V italských Benátkách v pátek testují zábrany Mose, které mají město zbavit rizika záplav po vzedmutí hladiny laguny. Neměla by se tak už nikdy dostat voda do baziliky nebo na náměstí Sv. Marka.

Záznam: V Benátkách testují protipovodňové bariéryVideo: Reuters

 
Článek

O vybudování výsuvných zábran se rozhodlo už po záplavách v roce 1966. Stavba začala v roce 2003 a měla být ukončena v roce 2011, ale protáhla se. Podle agentury Reuters k tomu přispěl růst nákladů i korupce, ale také to, že jde o výjimečnou a složitou stavbu.

Očekává se, že hráz bude plně funkční na konci roku 2021. Vyjde na 5,5 miliardy eur, což je výrazně více než původně odhadovaných 1,6 miliardy.

Benátky postihla další povodňová vlna. Záplavy hlásí celá Itálie

Evropa

Hráz tvoří 78 výsuvných bariér, které jsou pod vodou a v případě potřeby se vysunou, aby Jaderské moře nezvedlo hladinu Benátské laguny. Zatím ale není jasné, jak účinná bariéra bude.

I když jméno Mose odkazuje na biblického Mojžíše, který převedl Izraelity přes Rudé moře, jde současně o zkratku Modulo Sperimentale Elettromeccanico, tedy Experimentální elektromechanický modul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám