Hlavní obsah

Australané trumfli Dány, jsou nejopilejším národem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pít jako Dán? Nově by se mělo říkat spíše: Pít jako Australan. Právě Austrálie se v analýze Global Drug Survey stala nejopilejší zemí světa a poměrně značně vyčnívá nad ostatními státy zapojenými do ankety. Australští respondenti uvedli, že byli v průběhu uplynulého roku opilí v průměru 27krát. Dánové si pak drží stříbrnou pozici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Australané byli opilí skoro dvakrát tak často, než je světový průměr. V anketě také uvedli, že průměrně pili alkohol dvakrát týdně a silně intoxikovaní byli jednou za dva týdny. Čtvrtina respondentů této náročné pijatiky následně litovala, uvádí s odkazem na studii server Independent.

Dánové a Finové si pro sebe uzmuli druhou a třetí příčku. Příslušníci obou národností byli během posledních 12 měsíců průměrně opilí skoro 24krát, za Australany tedy příliš nezaostávají. Na dalších pozicích následují Američané, Britové, Kanaďani, Irové či Francouzi. Poslední zmiňovaní patří mezi nejpravidelnější pijáky, alkohol konzumovali až třikrát týdně. Vyloženě opilí však byli průměrně 18krát v roce.

Nejvíce pili muži

„Austrálie převyšuje zbytek světa v množství lidí, kteří nahlásili opilost, ale i co se týče vyhledání zdravotnické pomoci kvůli nadměrné konzumaci alkoholu. Oba faktory indikují, že lidé pijí na nebezpečně vysoké úrovni,“ uvedla šéfka organizace, jež analýzu provedla, Caterina Giorgiová. Doplnila, že značně stoupla vytíženost různých krizových linek v případě intoxikace alkoholem i drogami.

Kodaň je nejbezpečnějším městem planety

Cestování

„Lidé pijí až na nebezpečné úrovni, aby se vypořádali se stresem a úzkostmi. Takové návyky je těžké se odnaučit, protože nadále žijeme v době pandemie covidu,“ uvedla Giorgiová.

Global Drug Survey ukázala, že mnohem častěji opilí byli muži. Například v Austrálii a Dánsku ale obě pohlaví převyšují trans, nebinární a intersex osoby. Ty byly v Austrálii během roku opilé v průměru až 35krát, v Dánsku 32krát. Muži obecně opilosti litovali nejméně. Nejčastějším důvodem k výčitkám pak bylo příliš rychlé pití, až poté míchání několika nápojů dohromady.

Do ankety přispělo na 32 tisíc respondentů z 22 zemí světa. Česká republika mezi nimi nebyla.

Nový Zéland se turistům otevře až koncem dubna

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám