Hlavní obsah

Artefakty z Pompejí našly po dekádách svůj stálý domov

Pompeje patří k populárním turistickým lákadlům Itálie. Artefakty, které byly v lokalitě nalezeny, mají po dlouhých desetiletích svůj stálý domov, kterým je muzeum Antiquarium nacházející se u bran Pompejí. V nedávné minulosti se zde konaly jen dočasné výstavy, nyní si budou moci návštěvníci předměty prohlédnout celoročně, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Pompejích po dekádách otevřely AntiquariumVideo: AP

 
Článek

Bronzová socha nebo držák na lampu z jednoho z pompejských domů. To jsou jen některé předměty, které jsou v Antiquariu permanentně vystaveny vůbec poprvé.

Návštěvníci se nyní mohou ještě hlouběji ponořit do historie slavného města, které po erupci Vesuvu v roce 79 našeho letopočtu potkal zničující osud. Prohlédnout si mohou fresky, kusy mramoru, drahokamy nebo i stříbrné příbory, které byly během vykopávek Pompejí nalezeny.

Veřejnosti se po letech znovu otevře Augustovo mauzoleum v Římě

Cestování

Antiquarium bylo vybudováno už v 80. letech 19. století právě z důvodu vystavení objevených artefaktů, respektive jejich části. V roce 1926 bylo muzeum rozšířeno, během druhé světové války však utrpělo velké škody. Po rekonstrukci proto sloužilo už jen krátkodobým expozicím.

Zařadit snáze do kontextu

„Konečně v Pompejích znovuotevíráme muzeum, které má velmi turbulentní příběh. V roce 1943 bylo vybombardováno, poté otevřelo v roce 1948, aby nakonec v roce 1980 na několik desetiletí znovu zavřelo kvůli zemětřesení,“ vysvětluje ředitel památky Massimo Osanna. „Od roku 2016 se zde konalo několik dočasných výstav, ale teprve nyní jsme otevřeli jako opravdové muzeum,“ doplnil Osanna s tím, že si návštěvníci mohou projít dlouhou historii oblasti od Samnitů až po erupci vulkánu.

Ředitel Pompejí dále shrnul, že předměty, které putovaly po výstavách různě po světě, jsou konečně k vidění uceleně na jediném místě. A návštěvníci si je mohou více a snáze zařadit do kontextu.

„Obzvlášť výjimečná je poslední místnost expozice, která je zasvěcena erupci a v níž jsou vystaveny objekty i zkamenělé oběti, které byly žárem zdeformovány. Lidé si tak lépe představí to neuvěřitelné drama, které se tu odehrálo,“ řekl Osanna.

Podle archeoložky Luany Toniolové, jež je jednou z kurátorek muzea, leží ještě třetina Pompejí pohřbená pod zemí a čeká na další vykopávky. V budoucnu by se proto expozice měla nadále rozšiřovat o nové nálezy.

Letos do září přijelo do Itálie o 69 procent méně turistů než loni

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám